Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Brzęczenie wentylatora nawiewu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolków
    Auto
    alfa sw159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie Brzęczenie wentylatora nawiewu

jest taki problem że jak włączam nawiew lub klima to wentylator tak huczy, brzęczy, że słuchać sie nie da, szlag mnie trafia jak cholera....jeżdże z wyłączonym...bo normalnie katorga....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Wchodzisz pod schowek, odkręcasz wygłuszenie i obudowę dmuchawy i diagnozujesz. Prawdopodobnie coś tam powoduje wibracje wirnika i taki jest efekt.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

Dokładnie jak kolega pisze,z tym ,że tam z tego co pamiętam to dmuchawa nie ma obudowy.odkręcasz trzy lub cztery wktęty,delikatnie dmuchawe przekręcasz w lewo i masz ją podaną"na stole".no i nie zapomnij kostki wypiąć(dość spora ta kostka jest).najprawdopodobniej wystarczy nieco penetratora w ośkę(wd 40,cx...itd itp.)i będzie po kłopocie.a jak chcesz prościej to prawe podszybie w górę,filtr kabinowy wyjmujesz i też możesz zapodać nieco smarnika,ale w tej opcji licz się z ok dwutygodniowym średnioprzyjemnym zapachem w aucie.
    Pozdro

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    Dokładnie jak kolega pisze,z tym ,że tam z tego co pamiętam to dmuchawa nie ma obudowy.odkręcasz trzy lub cztery wktęty,delikatnie dmuchawe przekręcasz w lewo i masz ją podaną"na stole".no i nie zapomnij kostki wypiąć(dość spora ta kostka jest).najprawdopodobniej wystarczy nieco penetratora w ośkę(wd 40,cx...itd itp.)i będzie po kłopocie.a jak chcesz prościej to prawe podszybie w górę,filtr kabinowy wyjmujesz i też możesz zapodać nieco smarnika,ale w tej opcji licz się z ok dwutygodniowym średnioprzyjemnym zapachem w aucie.
    Pozdro
    Obudowa i dmuchawa wyjmuje się razem, owszem ale często trzeba to rozbroić, żeby nasmarować lub wyczyścić. Na szczęście zazwyczaj smarowanie pomaga. Proponuję oliwę techniczną w spray'u lub dozowniku to unikniesz zapachu przykrego z WD40 itd.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

koledzy podaja wersje bardzo optymistyczna, ja mialem podobnie halas i wibracje takie ze buda trzeslo ,okazało sie ,ze na wentylatorze brakuje trzech łapek i tak wibrowale ,nowa dmuchawa, bo wentylator ciezko zdjac zeby go nie uszkodzic , i popatrz na podszybie czy nie dostał sie do dmuchawy jakis syf ,ja wlsanie tak mialem i to on polamal mi wentylator ,dziura w filtrze kabinowym

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wersja twoja - uszkodzona dmuchawa
    porada - zakup używki ze wszystkimi łopatkami - max 100zł ( ja dałem 50zł jak miałem 156 )
    czyli też tragedii nie było

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolków
    Auto
    alfa sw159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

własnie wyjałem dmuchawe i trzymam w rekach, łopatki nie są połamane,lekko piszczy jak obracam ręcznie więc przy obrotach to piszczenie jest nie do wytrzymania, filtr kabinowy też wymieniłem,nic tu nie jest uszkodzone jak patrze,

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wyczyścić , nasmarować

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolków
    Auto
    alfa sw159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

zrobiione i cichutko chodzi, nareszcie spokój dla uszu, jeszcze walcze z tylną wycieraczką, nie działa wogóle, wyjąłem cały moduł z silniczkiem i rozebrałem moduł w środku idealnie mechanizm posmarowany, nie reaguje wogóle, zawoże dzisiaj do elektryka ten mechanizm, i jeszcze sprawa z kluczykiem, nie wiecie kto wokolicy legnicy zajmuje sie tą sprawą, kluczyk jest naruszony(2latek sie wściekł), działa ale boję sie że pewnego razu auta nie otworze,..

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

a dokładniej?jak naruszony?