Średnica stabilizatora

Szałek

Nowy
Auto
AR 156 FL 1.9 JTD 16V
Dzwoniłem właśnie do IC żeby zamówić gumy stabilizatora, ale tutaj zonk-padło pytanie o średnicę stabilizatora, bo podobno wychodziły 3 wersje.
Możecie mi pomóc, jaką ja mogę mieć średnicę?
Obecnie nie mam jak tego zmierzyć.
Moja Alfa to 156 Sportwagon z 2003r produkcja grudzień, 1.9 JTD 16V, po pełnym FL.

Kolego nie ma innej opcji suwmiarka w rękę i mierzysz. Po Vinie nie da rady tego sprawdzić. Wystarczy położyć się pod samochód i zmierzyć drążek jak najbliżej tych gumek, 2 min roboty

Pewność będziesz miał jak sam zmierzysz bo mogło się stać tak, że ktoś wymienił stabilizator na inny. Średnica to albo 22mm albo 24mm.

No nic, myślałem, że się obędzie bez tego, u mnie leje teraz jak nie wiem i niezbyt chciało mi się kulać pod samochodem, ale cóż, trzeba się poświęcić.
Niemniej jednak, dziękuję Wam za pomoc :)

No nic, myślałem, że się obędzie bez tego, u mnie leje teraz jak nie wiem i niezbyt chciało mi się kulać pod samochodem, ale cóż, trzeba się poświęcić.
Niemniej jednak, dziękuję Wam za pomoc :)

Średnicę stabilizatora zmierzysz nawet nie wchodząc pod samochód, jak dobrze się wyciągniesz to dasz radę.

Albo zakupic gdzies poduszki z 125p czyli "dużego fiata"-całkiem poważnie,u siebie mam zamontowane na drążku śr-23mm i jest nie do zajechania temat

ja kupiłem gumy 20mm, okazało sie dzisiaj ze mam drążek 22mm.

Ja też wymieniałem gumy i było dobrze przez około 1000km. Potem stuki wróciły.
Założyłem nowy stabilizator i jest OK. W ogóle to po wymianie całego drążka auto znacznie lepiej się zaczęło prowadzić i nie sądziłem że to ma takie znaczenie.

Praca stabilizatora ma bardzo duże znaczenie dla prowadzenia się samochodu. Nie należy bagatelizować stanu gum na nim. Ja przeciwnikiem poliuretanu nie jestem, mało tego po własnych doświadczeniach polecam.

A orientujecie się może czy te wybite gumy mogą też powodować taki też w Alfach czasem specyficzny dźwięk naprężonego metalu?
Pytam ponieważ, od jakiegoś czasu właśnie jak wjadę w taki uskok/dziurę w asfalcie to właśnie czasem taki dźwięk się wydobywa ;/

u mnie bylo to denerwujace stukanie na niewielkich nierownosciach i koleinach

U mnie było stukanie przy każdej nierówności. Auto prowadziło się "nerwowo". Drążek musiał być zbyt wytarty bo wymiana samych gum nie rozwiązała problemu. Dopiero po wymienię całego drążka przestało się tłuc. Wcześniej wymieniłem wszystkie wahacze i łączniki. Teraz jest miodzio choć nie idealnie bo jak pada deszcz to czasami trzeszy wahacz.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Amortyzatory
Powrót