1.8 TS nie pali

omron8

Nowy
Auto
155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.
Witam wszystkich!
Na Waszym podforum trochę większy ruch jest a silnik bardzo podobny (1.8 TS 16V z 1996) to i u was się odzywam ;)

Sprawa wygląda tak:
Kiedyś sobie jechałem zaświeciła się kontrolka wtrysków ale auto jeździło do momentu kiedy przestało palić. Ze 2x zapaliła DAARDZO nierówno i na krótką chwilkę.
Kontrolka wtrysków pojawiała się w kilka/kilkanaście sekund po uruchomieniu auta (tzn normalnie gasła a potem znów się zapalała i już nie gasła).
Auto stało przez noc po zaświeceniu się błędu i odpaliło bez problemu, potem przejechałem ze 3 km, auto zostało zgaszone na ok 30 min. Następnie przejechałem z 5 km (normalnie odpaliła). Potem została zgaszona gdzieś na 45 min i KLOPS!
Komp nie pokazuje błędów (być może skasowały się podczas odłączania aku).
Gdy kręcę rozrusznikiem komputer sczytuje obroty na poziomie chyba 180 obr/min.
Jak przekręcam zapłon to słychać przez chwilę brrrrr - chyba pompa paliwa...

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale gdy się jechało czuć było paliwo. Na przeglądzie nie widzieli nigdzie wycieku i mówili że może coś nie tak z odpowietrzaniem baku. Kiedyś jak odkręciłem korek paliwa to auto chciało mnie wciągnąć ;)

Bardzo proszę o podpowiedzi osób które mają jakieś pojęcie o tym co piszą w tym wątku http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/80549-nie_odpala.html

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Michał

Kiedyś miałem talie auto jak Twoje. Może pójdź tym tropem ze zbiornikiem, możliwe że zrobiło się jakieś podciśnienie i nie puszcza paliwa i czy odpowietrzenie hula. czy w ogóle podaje paliwo do silnika. Za akumulatorem są bezpieczniki, posprawdzaj je bo któryś jest od pompki paliwa. I najważniejsze ,czy jest paliwo w zbiorniku.

Objawy wskazywałyby raczej na padnięty czujnik wału korbowego.
Niezależnie od tego, jeśli śmierdzi paliwem, trzeba poszukać wycieku.
To, że po odkręceniu korka wlewu wyrównują się ciśnienia to normalna sprawa.

Amortyzatory
Powrót