• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

strzela w filtr, problem z prędkością (żółw)

nelo89

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156. 2.0 TS. sportpack 2001r.
Witam

Moja AR 156 rano zawsze strzela w filtr powietrza ale tylko na bęzynie na gazie OK, rozpędzić mogę ja do 120km/h potem ma żółwia niby wchodzi na obroty ale strasznie powoli stary kadett mnie mija, żeby szybciej się bujnąć potrzebował bym lotniska. Odpinałem przepływomierz i jest bez zmian czy to może być jego wina? Odrazu mówię , że u mnie w mieście niema osoby która podepnie ją pod kompa.

AR 156 2.0TS

a czy po odłączeniu sondy powinno się coś zmienić? bo też to robiłem i żadnej różnicy.

Po odpięciu sondy auto powinno jeździć normalnie, ale wzrasta zużycie paliwa. Sprawdź czy "harmonijka" łącząca przepływomierz z przepustnicą nie jest popękana

Ostatnia edycja:
no zobacze tą harmonijkę bo jak odepnę sonde to nie zmienia się nic na lepsze. Pytanko do Aster156 czy macie jakiegoś mechanika od alfy w Łomży? 30 km to warto było by podskoczyć.

Co do warsztatów, to nie wiem nic o ich fachowości. Wiosną, robiąc rozeznanie w sprawie wymiany rozrządu, nie znalazłem żadnego warsztatu dysponującego blokadami. Ostatecznie kupiłem blokady, dorobiłem klucz do koła zębatego wałka wydechowego i wymieniłem sam.

Patrze to samo co w Ostrołęce chyba bede musial sam kupić kabel do kompa. A i jeszcze jedno podobno ta Alfa ma 2 sondy lambda??

Twoja powinna mieć dwie. Warto kupić kabelek

Podobno tak tylko że nie mogę tej drugiej nigdzie zlokalizować.

Myślę, że złe działanie sond (y) nie powinno powodować aż tak znacznej utraty mocy. Obstawiałbym raczej przepływomierz.

właśnie też mi się tak wydaje bo nawet jak ją odłącze to nie ma różnicy a powinna być z tego co wiem.

skoro odpinales przeplywke i w pracy auta nie ma roznicy, to na pewno przeplywka poszla sie pasc

Niby tak ale wolałem dowiedzieć sie opinni innych osób, żeby nie wywalić kasy w coś co jest dobre bo mam tędęcje do tego nie sprawdze dobrze a kupuję.

Czy pogorszenie osiągów pojawiło się z dnia na dzień, czy następowało to powoli?

problem pojawił się z dnia na dzień. Co do tych fotek klucza jak możesz to wrzuć je do tego tematu też bym sobie je obejrzał.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót