Czy do wymiany uszczelniaczy półosi konieczne jest wyjęcie skrzyni???

kusior007

Nowy
Auto
AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.
Panowie pytanie jak w temacie czy do wymiany uszczelniaczy półosi lewego i prawego konieczne jest wyciągnięcie skrzyni biegów?
Cieknie mi właśnie w tym miejscu i nie wiem czy czasem mechanicy nie chcą mnie wyr...uchac na 500 zł za wyjęcie skrzyni.
Delikatne wycieki mam również na uszczelniaczu wału od strony skrzyni biegów?
Da się to zrobic bez wyciągania skrzyni, czy trzeba ją wyciągac??

uszczelniacze półosi są właściwie na wierzchu
wystarczy spuścić olej, wyjąć półosie i cieknące uszczelniacze

jeżeli jest wyciek między silnikiem a skrzynią to trzeba ją demontować

nie zapomnij przy okazji wymienić gumy stabilizatora
sprzęgło dawno zmieniane? nie ślizga się?

Jeśli masz wytarty drążek oryginalne gumy mogą być za luźne.
http://autosklep24.pl/pl/searchquer...ll/5/brand/28/model/46?url=guma,stabilizatora

Skoro wymieniałeś sprzęgło 5 tysi temu to nikt nie wpadł na pomysł by przy okazji wymienić uszczelniacz ?

Kolego jakbym sam to robił to bym pewnie to wymienił,ale,że robił to facet,który sprzedawał mi auto to zrobił co musiał,żebym je kupił i sie za szybko nie zmarkowal,że jeszcze to trzeba zrobić.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

Powiem tak,że obejrzałem sam jak to wszystko wygląda,pojęcie leci-oznacza kilka kropel na uszczelniaczu wału.Uszczelniacz polosi z lewej strony jest tylko delikatnie ubrudzony olejem,więc chyba odpuszczenie sobie ten wydatek i zobaczę czy będzie sie pogarszalo.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

obejrzałem sam jak to wszystko wygląda,pojęcie leci-oznacza kilka kropel na uszczelniaczu wału
zrób zdjęcie i je tu wrzuć, bo nie wiem jakim cudem zobaczyłeś uszczelniacz wału, znajdujący się za dwumasą
chyba mówimy o czym innym

Chodzi dokładnie o tą częsc:uszczelniacz.jpg
, to jest uszczelniacz tylny wału korbowego i on właśnie u mnie delikatnie cieknie,kilka kropel.
Pytanie do Was, czy u Was na łączeniu jest idealnie sucho,czy są delikatne ślady wycieków oleju z silnika, zastanawiam się czy ruszac to przed zimą, bo oleju mi nie ubywa w silniku, auto jak stoi całą noc w domu też nie ma śladów wycieku, dzisiaj na kanale mechanicy zobaczyli ten wyciek, koszt częsc w porównaniu do kosztu wyjęcia skrzyni jest śmieszny, ale całośc da kilka stówek( 500 zł wyjęcie skrzyni, wymiana uszczelniaczy półosi i uszczelniacza tylnego wału, plus 130 zł koszty części.)
Dzisiaj właśnie miałem wymieniac wszystkie płyny: wspomagania, hamulcowy i olej w skrzyni biegów( wszystko oryginalne produkty tutela) i termostat, a tu taki zong!!
Co robic , wymieniac , czy skoro to nie jest wielki wyciek to można jeszcze na tym jeździc i kontrolowac stan oleju i ewentualnie wyciek, czy powiększa się??

Zdjęcie poglądowe nie jest moją własnością , zaczerpnięte ze strony autosklepu24 do celów nie komercyjnych ;-)

Z uszczelniaczem, który puścił olej jest tak, że będzie już tylko coraz gorzej. Skoro na razie się tylko "poci", to można jeszcze trochę zaczekać, ale decyzja należy do Ciebie.

czyli jednak mówiliśmy o tym samym
jak zamoknie sprzęgło to będzie się kwalifikować do wymiany, niestety

Amortyzatory
Powrót