• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaki olej do skrzyni 75W80 czy 75W90

Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V
Czytam tematy na forum związane z wymiana oleju w skrzyni i większość pisze 75W90 , a na stronie valvoline przy konfiguracji samochodu wyskakuje mi 75W80 i teraz nie wiem co kupić mam dylemat , podpowiedzcie coś

Ja zalałem 75w80 , bo nawet na stronie fiata jest zalecany, lałem ,TUTELA ZC 75 SYNTH.

Ja też tak chyba zrobię , dzisiaj jadę kupić , i kupię valvoline 75w80

Tez myślałem nad tym olejem,ale zapałem tutela.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

Do V-ek idzie 75W90 a do reszty nie wiem, zreszta pod maska jest nalepka na ktorej wszystko jest napisane.

A czym one sie różnią? Przy 75w80 jest napisane że lepiej pracuje przy niskich temp

Pozwole sobie przekleic z innego forum:

Klasyfikacja lepkościowa SAE
Oleje przekładniowe pracują w lżejszych warunkach niż oleje silnikowe i mają równie wysoką lepkość, szczególnie oleje syntetyczne i ATF. W Europie obowiązująca jest klasyfikacja lepkościowa SAE (Society of Automotive Engineers - Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych):
- 70W, 75W, 80W, 85W - oleje zimowe (W - winter; 70W w Polsce bardzo rzadko stosowana);
- 90W, 140W, 250W - oleje letnie (ta ostatnia praktycznie niestosowana);
- 80W, 80W/90, 85W/90, 80W/140, 85W/140, 90, 140 - oleje wielosezonowe mineralne;
-75W/90, 75W/140, 80W/140 - oleje wielosezonowe syntetyczne i semisyntetyczne.
Oleje wielosezonowe są najodpowiedniejsze w naszej strefie klimatycznej (np. olej oznaczony SAE 75W/90 charakteryzuje się w niskich temperaturach takimi właściwościami, jak olej oznaczony SAE 75, a w temperaturach wysokich - jak SAE 90).

Klasyfikacja jakościowa API
Chociaż na świecie używanych jest kilka systemów klasyfikacji jakościowej, najbardziej znana jest klasyfikacja Amerykańskiego Instytutu Naftowego API (American Petroleum Institute). Rozróżnia ona oleje ze względu na zastosowanie:
- GL-1 - przekładnie ręczne, olej bez dodatków, nisko obciążone przekładnie (już niestosowany);
- GL-2 - przekładnie mechaniczne pracujące pod niskim obciążeniem (bez dodatków uszlachetniających);
- GL-3 - do konwencjonalnych skrzyń biegów, przekładni stożkowych (zawiera niski poziom dodatków powodujących polepszenie własności oleju pod wpływem obciążenia);
- GL-4 - przekładnie stożkowe i hipoidalne pracujące w umiarkowanych warunkach, mosty napędowe z hipoidalnym uzębieniem o małym wyboczeniu osi, mechaniczne skrzynie biegów (zawiera bardzo dużo dodatków uszlachetniających, w tym EP);
- GL-5 - skrzynie manualne, przekładnie główne i hipoidalne o dużym wyboczeniu osi, eksploatowane w najtrudniejszych warunkach, przekładnie o zmiennym obciążeniu (zawiera cały pakiet dodatków);
- GL-6 - specjalny olej zapewniający dobrą ochronę przed zmatowieniem powierzchni, jakościowo zbliżony do GL-3; przekładnie hipoidalne pracujące w ekstremalnych warunkach.
W skrzyniach manualnych praktycznie stosowane są oleje o klasach: API GL-4 i API GL-4/GL-5. Poza klasyfikacją API jest używana przez producentów olejów przekładniowych amerykańska klasyfikacja wojskowa MIL-L-2105-D. Obejmuje ona jednak tylko oleje o klasach lepkości SAE 75W, 80W/90 i 85W/140 z rozszerzeniem adekwatnym do klasyfikacji lepkościowo-jakościowej SAE J 306-MAR85.

Aha , czyli 75w90 to olej syntetyczny a 80w90 mineralny , nie no ja chce syntetyk wszystko wyjaśnione leci thanked

Kupiłem Orlena HIPOL 75W90 bo obok mnie gdzie kupowałem mieli orlena i mobila , wziąłem orlena w końcu 75W90 to 75W90 więc chyba będzie taki sam jak jakiś castrol,motul czy valvoline

mam nadzieje że bd dobry , olej w skrzyni powinno wymieniać się co ok.60tys km to ja wymienie za 40tys chociaż już wtedy raczej tym autem nie bd jeździł :d

napewno nie lej teraz 80w90 czyli tzw Hipolu ja miałem taki gdyż ponieważ u mnie ubytek oleju był baaaaardzo dużo bym powiedział że brak w skrzyni było oleju i po 18stej nigdzie nie można było dostać normalnego oleju w okolicy więc zaopatrzyłem się w Hipol , niedawno zmieniłem ten olej na 75w90 Canada Petrol , gdy jest zimno biegi wchodzą lepiej niż na tym gęstszym , także ja od siebie nie polecam na zime 80W90 reszta może być ok , aha i najlepiej wlać ponad stan do skrzyni ! aż będzie się przelewać

napewno nie lej teraz 80w90 czyli tzw Hipolu ja miałem taki gdyż ponieważ u mnie ubytek oleju był baaaaardzo dużo bym powiedział że brak w skrzyni było oleju i po 18stej nigdzie nie można było dostać normalnego oleju w okolicy więc zaopatrzyłem się w Hipol , niedawno zmieniłem ten olej na 75w90 Canada Petrol , gdy jest zimno biegi wchodzą lepiej niż na tym gęstszym , także ja od siebie nie polecam na zime 80W90 reszta może być ok , aha i najlepiej wlać ponad stan do skrzyni ! aż będzie się przelewać

z 80w90 zrezygnowałem kupiłem 75w90

używam patentu z VW polo gdzie skrzynie padały po 150tyś km lecz właściciel pewnej polówki wlewał na maxa i skrzynia ma już 240tyś bez zgrzytów biegi wchodzą , chodzi o smarowanie największych zębatek .

używam patentu z VW polo gdzie skrzynie padały po 150tyś km lecz właściciel pewnej polówki wlewał na maxa i skrzynia ma już 240tyś bez zgrzytów biegi wchodzą , chodzi o smarowanie największych zębatek .

To chyba coś musiało byc fabrycznie z tymi skrzyniami skopane, bądz takie liche były.

P.S. W jtd na szczęscie taki problem nie występuje, a w dodatku mamy bagnet do pomiaru poziomu oleju w skrzyni.

U mnie jak wyciągam ten bagnecik, to nawet nie mogę odczytać ile tego oleju jest, bo jest tak rzadki i przeźroczysty. To normalne, czy mam tam wlaną jakąś wodę?:p Obojętnie, chyba skuszę się na wymianę, chociaż producent nawet takiej nie przewiduje, co nie? Bo według nich olej w skrzyni potrafi "przeżyć" samochód:p

Oto co znalazłem: https://www.fiat-autoparts.com/pl/katalog/cz%C4%99%C5%9B%C4%87/14751616/olej-tutela-car-zc-75-synth-75w80-gl5 . To jakaś promocja, pomyłka czy jakaś mniejsza butelka ? Jeżeli coś w międzyczasie zmienią, bo zapytałem ich czy to na pewno 1L, to dodam, że cena podana jest 20,91 zł.

kolego otworz maske i na pasie przednim masz nalepke z olejami, plynami itd. sprawdz co pisze o skrzyni...

Amortyzatory
Powrót