Przeguby

• Autor wątku Autor wątku wojti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojti

Guest
Wymieniłem jakieś 3 m przeguby lewy prawy. I po ponad 2 m znów stuka przy skręcie lewy przegub? A jak wrzucę bieg podczas jazdy i puszcze sprzęgło to słychać niestuknięcie. Co jest? Przegub poszedł tak szybko, w dodatku przy ruszaniu całe auto drży, ale to pewnie poduszki silnika.
co o tym myślicie? Jakiej firmy polecacie przeguby i poduszki silnika?
Pozdrawiam

Może tym razem padł wewnętrzny? Takie stukanie może też być spowodowane luzem w dyferencjale albo - jak wspomniałeś - na poduszkach silnika. Zewnętrzne przeguby raczej nie stukają, tylko terkoczą podczas przyspieszania (nawet bardzo delikatnego) na skręconych kołach.

Raczej wątpliwe, żeby nawet najgorsze przeguby padły po tak krótkim czasie. O ile oczywiście były nowe i założone odpowiednio, ze smarem to musiałbyś mieć mega pecha. Nie sądzę też, żebyś był w stanie je wykończyć jakimś ekstremalnym stylem jazdy :)

No właśnie tak terkocze na skręconych kołach przy ruszaniu. A podczas jazdy jak lekko koła są w prawo dosłownie tak że auto minimalnie ściąga na prawo słychać szum przy lekkim skrecie w lewo szum ustaję. Robię po 5 tyś w ok miesiąc.

- - - Updated - - -

Wrzuciłem 2 zaciągnąłem ręczny i puszczałem sprzęgło. Całe auto drży. ale nic nie stuka ani nie ma dźwięku metalicznego. na postoju drży kierownica. Poduchy?

No właśnie tak terkocze na skręconych kołach przy ruszaniu. A podczas jazdy jak lekko koła są w prawo dosłownie tak że auto minimalnie ściąga na prawo słychać szum przy lekkim skrecie w lewo szum ustaję. Robię po 5 tyś w ok miesiąc.

- - - Updated - - -

Wrzuciłem 2 zaciągnąłem ręczny i puszczałem sprzęgło. Całe auto drży. ale nic nie stuka ani nie ma dźwięku metalicznego. na postoju drży kierownica. Poduchy?

Może kupiłeś wadliwy przegub? Szum to jednak zwykle jest związany z łożyskiem.

Zależy jakiej marki kupiłeś przegub zdarzają się reklamacje nawet jeszcze po krótszym okresie użytkowania.

A właśnie,odnośnie przegubu wewnętrznego podobno do 156 pasuje od VW T4 , zakładał już ktoś,ktoś miał z tym styczność:confused:

Teoretycznie prawie wszystkie są niemieckie,a produkowane na daleki wschodzie,na pewno masz jakiś dowód zakupu,jeśli osłona gumowa jest nie uszkodzona to pewnie padł przegub.

Mniejsza o to jaki, na AlfaClub wyczytałem że pasuje tylko czy tu jeszcze ktoś się spotkał?

Kupowałem u kolegi i mogę reklamować, osłona nie jest uszkodzona. A jakiej firmy polecacie przeguby?

Jeśli masz taką możliwość to reklamuj,co do jakości najlepsze i zarazem najdroższe są LOBRO i SPIDAN,tańsze też dobre METELLI i RUVILLE,tanie to GSP i inne brendy danych hurtowni,może trafił Ci się straszny bubel z doświadczenia wie że najlepiej sprzedają się te najtańsze,wszystko zależy od zasobności portfela,a z tym sam wiesz różnie jest.

ANET może mieć rację. Kilka lat temu pracowałem w HARTcie. Mieli swój brand na wiele rzeczy i całą masę reklamacji :D

No Hart przoduje w sprzedaży brendów bardzo ale to bardzo niskiej jakości.

Jaka firma - taka jakość. Ogólnie Hart jest bez sensu, bo mam u nich ciągle 35% rabatu a niczego się nie opłaca kupić. W sensownych cenach są tylko ich badziewne elementy, ale i tu bywa, że na allegro można chińszczyznę kupić taniej.

Jaka firma - taka jakość. Ogólnie Hart jest bez sensu, bo mam u nich ciągle 35% rabatu a niczego się nie opłaca kupić. W sensownych cenach są tylko ich badziewne elementy, ale i tu bywa, że na allegro można chińszczyznę kupić taniej.

Dwoma rękami podpisuje się pod tym postem.

W Alfie na kompletnej,nowej półosi Metelli zrobiłem ponad 10 tys kilometrów i póki co bez problemu. Tak,więc polecam. Może u Ciebie pojawiły się stuki, bo nowy przegub został założony na zużytą półoś? W takim przypadku wymiana niewiele pomoże.

To muszę jeszcze na kanale sprawdzić luzy na półosi. Torino ile dałeś za półoś? Może jeszcze odniesiecie się do moich poduszek silnika. pisałem na początku. Jaka firma (impergum to pewnie badziew) i czy one powodują takie drgania jak pisałem czy dwumas.

W Alfie na kompletnej,nowej półosi Metelli zrobiłem ponad 10 tys kilometrów i póki co bez problemu. Tak,więc polecam. Może u Ciebie pojawiły się stuki, bo nowy przegub został założony na zużytą półoś? W takim przypadku wymiana niewiele pomoże.

Ale co konkretnie ma się "zużyć" w półosi? Wielowypust???

Impergum produkuję bardzo dużo części na pierwszy montaż do alf,więc to raczej nie jest badziew.

- - - Updated - - -

Impergum produkuję bardzo dużo części na pierwszy montaż do alf,więc to raczej nie jest badziew.

Anet dzięki! Ja nie wiem co w półosi się zużywa. Może się ściera lub wieloklin się ściera i jest luz?

Amortyzatory
Powrót