hamulec reczny

• Autor wątku Autor wątku hubus20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubus20

Guest
witam.Koledzy czy w mojej 156 sa szczeki hamulcowe do recznego hamulca czy podczas zaciagania recznego klocki blokują kola?Głupie pytanie bo urwała mi sie linka i blokuje mi koło,chce załozyc nowe tarcze i klocki i przeczyscic ta prowadnice,a nie wiem czy są szczęki

nie widzialem jeszcze szczek w alfie tylko tarcze i klocki , a nie patrzales ? co masz z tylu?

normalny zacisk jak ściągniesz koło zobaczysz w jaki sposób linka zaciąga hamulec

wątpię, że zarwana linka będzie blokować koło

sam niedawno zerwałem i nie ma takiej opcji... przy zacisku hamulcowym masz sprężyne powrotną, która zwalnia hamulec, gdy odpuszczasz ręczny...

może to wina tłoczka??

prowadnice klocków pewnie troche przyrdzewiałe i dlatego je blokuje.dlaczego akurat tłoczka? co trzeba wyczyścic ,przesmarować przy wymianie klocków?

nie wiem czy to jest normą, ale u mnie pomędzy zaciskiem a klockami, na prowadnicach są blaszki, które nie są pordzewiałe

To są blaszki przeciw piskowe/aby klocki nie piszczały/,jak ktoś będzie robił hamulce ztyłu to napewno niech to wszystko wyczyści posmaruje odpowiednimi smarami,sprawdzi czy tłoczki i linki się nie blokują i będzie wtedy spokój na parę lat.

Podczepie się pod temat,mianowicie jak zaciagam reczny brak reakcji,linka pracuje drażek recznego zaskakuje na 3-4 ząbek ale nic nie trzyma klocki sa ok mysle ze wina bedzie leżeć po stronie tłoczków?

Podczepie się pod temat,mianowicie jak zaciagam reczny brak reakcji,linka pracuje drażek recznego zaskakuje na 3-4 ząbek ale nic nie trzyma klocki sa ok mysle ze wina bedzie leżeć po stronie tłoczków?

To, że Tobie wydaje się, że linka pracuje nie znaczy, że zaciągnie ona ręczny. Moje linki też "pracowały" a ręcznego praktycznie nie było, zmienione tarcze, klocki przeczyszczone prowadnice tłoczki sprawdzone i wszystko było ok, po zmianie linek dopiero ręczny wrócił, teraz blokuje mi bez problemu koła na asfalcie, gdzie wcześniej był problem z blokowaniem już na drodze nieutwardzonej.

Dziękować za info!

witam.Koledzy czy w mojej 156 sa szczeki hamulcowe do recznego hamulca czy podczas zaciagania recznego klocki blokują kola?Głupie pytanie bo urwała mi sie linka i blokuje mi koło,chce załozyc nowe tarcze i klocki i przeczyscic ta prowadnice,a nie wiem czy są szczęki

Nie ma szczęk... takie wymysły to tylko w VW-AUDI i chyba BMW też miało. Wątpię aby linka blokowała koło, ale wszystko możliwe (linka była zapieczona pociągnąłeś ręczny, zerwała się i została w takiej pozycji zablokowana w kołnierzu.) W takim przypadku wchodzisz pod samochód, jeżeli masz taką możliwość, a jeżeli nie, to zdejmujesz koło i patrzysz, czy ramię ręcznego na zacisku powróciło do pozycji wyjściowej (oparło się o ogranicznik), jeżeli nie, to linka ewentualnie ramię. Jeżeli tak, to albo klocki zablokowane w prowadnicach albo zacisk zapieczony. W drastycznych przypadkach jak mój możliwość wygięcia trzpienia z gwintem do samoregulacji wewnątrz zacisku, ale to tylko kiedy do hamulców dobiera się totalny idiota!!

nie wiem czy to jest normą, ale u mnie pomędzy zaciskiem a klockami, na prowadnicach są blaszki, które nie są pordzewiałe

Są normą. Niektóre firmy jak TRW przy zakupie klocków dają również nowe blaszki.

Amortyzatory
Powrót