• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Osłona silnika - ktoś pomoże?

emisieq81

Nowy
Auto
159SW 1.9 JTDm 150KM 2009
Witam, jako że żona stała się posiadaczką AR 156 Berlina) 1.8 TS 99 rok (kupiła wcześniej niż ja poszukiwaną 159SW) postanowiłem trochę jej cacuszko dopieścić i pierwsze co potrzebuję to osłona silnika. Miałem takie cudeńko w poprzednich samochodach i wiem że dobrze zdaje egzamin ;)

1.Koledzy pomóżcie w temacie, bo na alledrogo jak mi się wyświetliły osłony to dostałem oczopląsu od zachwalania sprzedawców swoich produktów a tym bardziej o rozpiętości wzorów - przez co nie wiem który by pasował i którego jakość/cena będzie skłaniała do zakupu.

2.Z racji tego że bella jest czarna, przyszła mi na myśl wymiana przednich świateł na te z czarnym środkiem - ktoś coś w tym temacie przerabiał - kwestia lamp z alledrogo jak z jakością itp?

3. jak tylko pogoda się poprawi nie omieszkam fotek zrobić ;) i zapodać na forum.
4. powoli tracę żonę :(... nic tylko ciągle słyszę Alfa to, Alfa tamto, Alfa ..... do tej pory było odwrotnie- z mojej strony wciąż o Alfie nawijanie (kwestia niespełnionej jeszcze miłości do AR trwającej kilkanaście lat)i ciągłe poszukiwanie wymarzonej 159SW
Nie sądziłem że żonę Virus tak szybko złapie ;)

pozdrawia odstawiony na boczny tor mąż miłośniczki AR :) PS: do czasu jak kupię 159SW :)

odpowiedzi na twoje pytania zawarte sa na forum , osłony pod silnik i przerobki lamp robia koledzy forumowi ,poszukaj w dziale bazar

Witam ja kupilem oslonę pod silnik na giełdzie w Gliwicach z ABeSu take tworzywo sztuczne za 90zł

emisieq81 ja mam założona osłonę z formy Autovip (kupiona na allegro) i daje rade bardzo ładnie.
Jedyny minus z nieoryginalnymi osłonami jest taki , ze otwory będziesz misiał poprawić bo ze spasowaniem to moze byc problem , ale to nie jest wielka robota- koszt ok 90 zeta za osłone rekompensuje wszystko.
Kolega twardy robi metalowe osłony za ponad 400 pln a Tobei chyba chodzi o plastikowe?
Lampy ja mam u siebie założone marki DEPO i nie sa za ciekawe w nocy- nie jest to marka polecana, ale jak mało jezdzisz w nocy to ujda. Ja na nich już ponad 3 lata jezdze i jest ok.
Jedyna ich zaleta to - cena i ladny efekt wizualny...

W dziale "Zrób to sam" masz manual gdzieś jak samodzielnie mozna zrobic takie cos u siebie, trzeba tylko rozkleic lampyi troszke samozaparcia trzeba miec, chyba że chcesz kupić chinczyki na allegro... No ale cudów nei oczekuj jak pisałem.

Jak chcesz żeby super świeciło i ładnie wyglądało to kupuj lampki od Proxima :D

P.S. Jak z tymi osłonami? One są pod całe auto czy jak? Te od Twardego? Bo się nie orientuję..

One są tylko pod silnik.

1.chłopaki z tymi osłonami jak byście rzucili okiem(pierwsza z brzegu http://moto.allegro.pl/oslona-silnika-nowa-alfa-romeo-156-1997-2003-wwa-i2742722277.html) to jest taki zamęt że głowa mała, każdy sprzedający ma inną praktycznie. ja szukam do 1.8 TS 99rok sedan , gdybym wiedział jak ona ma wyglądać to może bym nie zakładał tego posta, a tak to proszę Was o pomoc.
2. lampy chciałbym wymienić z kilku powodów - pęknięte mocowanie w jednej,ogólnie już widać że zmatowiały przez lata no i szału ze świeceniem już nie ma. Chciałbym by żona miała ładne czarne(zlane z barwą nadwozia) i by świeciły choć odrobinę lepiej niż obecne. Patrzyłem na allegro właśnie na DEPO i TYC (takie znalazłem) i szału fakt nie robią :)
CO do rozklejania przerabiałem już taki myk w poprzednim samochodzie, nie chcę się w to bawić.

Szukajkę, porady itp przerobiłem ale na razie wszystko związane ze 159 ;) tak coby jak najwięcej wiedzieć itp podczas oględzin(kilka razy się wiedza przydała) ale coś mi się wydaje że będę musiał zacząć przyswajać też wszystko o 156 bo żona aż takiej miłości do Belli nie załapała by przeglądać poszczególne działy.
pozdrawiam

Kształt osłony jest taki jak u mnie. Co prawda mam 2.0TS , ale z tego ci wiem to kształt osłony jest w 2.0 i 1.8 taki sam więc wybrałes dobrą.
Lampy depo mam u siebie 3 lata i klosz jest ładny , nie zmatowiał. U mnie w profilu w albumie jest zdjecie tej lampy w mojej 156 jak ona dokładnie wygląda.

http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1016&attachmentid=40824 tu masz foto

Kurcze, a ja Ci zazdroszczę tego przedniego zderzaka :D Da się taki gdzieś dorwać? :P Bo może na przyszły rok sobie strzelę ;P

woland ten zderzak kupilem w 2007 roku i jest to pierwszy gta look sprzedany w Polsce z tego co wiem. Jakosc jest bardzo dobra, zderzak jest"gruby" i solidnie wykonany. Przejechal kolo 100 tys i nie polamal sie, a zaliczyl kilka kraweznikow itd. Co do cen to wiem ,ze cennik dla forumowiczów jest bardzo atrakcyjny i nie sugeruj sie cenami z ich strony. Mam tez progi i spoilerek w stylu autodelta, ale czekaja one na lepsze finansowo dni i wtedy je polakieruje. . Ceny fajne. POLECAM! sporo osob kupilo u mariusza z forum z tego co wiem. W planach mam szarpnac sie na Zender look kit do 166 , ktory jest wyborny

Ostatnia edycja:
nie zaglupiales, benzyna rożni sie od diesla,ta pierwsza jest ok

Amortyzatory
Powrót