Problem przy wymianie termostatu HELP

meason

Nowy
Auto
Giulia
Nie wiem co mnie podkusiło, ale zdecydowałem się wymienić termostat osobiście. Wydawało się proste i przyjemne, ale po pierwszych 2 godzinach spędzonych na kombinacjach jak by się tu dostać do śruby wiedziałem, że coś będzie nie tak :P
Otóż obecnie mam termo behra a na wymiane verneta. Już na pierwszy rzut się róźnią ale krótka refleksja i wszystko jasne co czemu odpowiada. problem z tym że w oryginalnym termo na dole jest metalowa rurka, która łaczy dwa gumowe węże ze sobą i ze środkiem termostatu, natomiast w vernecie jest inaczej, jest jedno wyjście wpadające do środka i po prostu nie ma gdzie podłączyć tego drugiego węża. Widać na zdjęciu. Termostat niby dobry, było podane że do mojego silnika pasuje. Jakieś pomysły co robię źle? Pomóżcie bo alfa stoi bez życia w garażu.
druga zastanawiająca mnie sprawa - termostat wymieniam nie bez powodu. silnik się nie dogrzewa, temperatury za niskie, po 8 minutach od włączenia rura z termo na chłodnicę jest już gorąca. diagnoza niby jasna - termostat się nie zamyka, cały czas otwarty. tymczasem jak go wyjąłem teraz z silnika, widzę że jest zamknięty. tak sobie myślę, że powinien być niedomknięty skoro przepuszcza.
P1050228.jpg

Masz zły termostat.

Wysłane z mojego GT-I9000

Jak koledzy wyżej ktoś sprzedał Ci zły termostat,idż do punktu sprzedaży i opierdziel.

Wymień na pasujacy do Twojego auta,jak masz paragon czy fa vat to w ciągu 10 dni masz prawo do zwrotu towaru,no chyba,że coś popsules.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

Jesli kupil w sklepie to raczej ciezko bedzie o zwrot chyba ze sprzedawca ma dobre serce ;] co innego internet ale nie moze noscic sladow uzytkowania.

"druga zastanawiająca mnie sprawa - termostat wymieniam nie bez powodu. silnik się nie dogrzewa, temperatury za niskie, po 8 minutach od włączenia rura z termo na chłodnicę jest już gorąca. diagnoza niby jasna - termostat się nie zamyka, cały czas otwarty. tymczasem jak go wyjąłem teraz z silnika, widzę że jest zamknięty. tak sobie myślę, że powinien być niedomknięty skoro przepuszcza. " życzę ci żeby nie było problemów z zwrotem termostatu jeżeli po wymianie będzie dalej to samo czyli nie będzie się nagrzewał to ja bym powiedział że czujnik z termostatu nawalił. Bynajmniej ja miałem taką historię u siebie.

Jesli kupil w sklepie to raczej ciezko bedzie o zwrot chyba ze sprzedawca ma dobre serce ;] co innego internet ale nie moze noscic sladow uzytkowania.

Słuchaj jak mu żle sprzedał to łaski nie robi że mu przyjmie zwrot,to jest błąd sprzedawcy a nie kupujacego.

Słuchaj jak mu żle sprzedał to łaski nie robi że mu przyjmie zwrot,to jest błąd sprzedawcy a nie kupujacego.

Nie do konca masz racje... jak kupujesz buty w sklepie i kupisz za male to Twoja wina a nie sprzedawcy bo przeciez nie bedzie Cie pytal czy moze za duze albo za male, sama masz to sprawdzic. To ze mogl sprawdzic po VINie to co innego ale nie ma takiego obowiazku bo kupujacy mogl sprawdzic towar po otrzymaniu do reki. Jesli sklep przyjmie zwrot to bedzie najlepsze rozwiazanie ale obowiazku takiego nie maja.

Nie do konca masz racje... jak kupujesz buty w sklepie i kupisz za male to Twoja wina a nie sprzedawcy do reki. Jesli sklep przyjmie zwrot to
Buty dobiera sprzedawca na podstawie PESEL ?

- - - Updated - - -

kupujacy mogl sprawdzic towar po otrzymaniu do reki..
Nie musi się przecież znać,auto może zostawił w garażu.Jeśli dobierał sprzedawca to nie ma opcji MUSI wymienić.

w ciagu 10-14 dni wszystkie hurtownie przyjmują towar do zwrotu bez zadnego problemu. nawet w otwartych opakowaniach.
Nie dotyczy to elementów elektronicznych

Podaj numer ze starego termostatu i na pewno dobry dostaniesz ja tak zrobiłem wymieniłem i działa swoją drogą sprzedawca był trochę nie kąpetęntny powinien się upewnić że termo będzie pasować.

dzięki za odp. co do zwrotu to myślę, że nie będzie problemu. gorzej że autko jest niejeżdżące, znaczy teoretycznie jak włożę aku to jest, ale chyba się powstrzymam :D i tak wolę to niż spowrotem zakładanie i zdejmowanie termostatu, bo dostęp jest fatalny.

Buty dobiera sprzedawca na podstawie PESEL ?

A skad wiesz jak wygladal zakup termostatu? sprzedawca nie ma obowiazku sprawdzac czy sprzedaje Ci prawidlowa czesc do Twojego modelu... To ze sprawdzaja po VINie to tylko dla dobra zeby nie bylo problemow wlasnie w takich wypadkach ale nie wszedzie tak jest i wcale nie swiadczy to zle o sprzedawcy.

Nie musi się przecież znać,auto może zostawił w garażu.Jeśli dobierał sprzedawca to nie ma opcji MUSI wymienić.

powtarzam jeszcze raz skad wiesz jak przebiegal zakup? Moze kolega powiedzial potrzebuje termo do alfy jtd i sprzedawca przyniosl jedyny jaki byl na polce? Rozpoczynacie dyskusje na zbedne tematy. Napisalem ze jesli z wymiana nie bedzie problemu to sprawa bedzie rozwiazana...

Ostatnia edycja:
U mnie wyglądało to tak, że sprawdziłem na aukcji, było że pasuje, dodatkowo zadzowniłem, gość też potwierdził, że będzie ok. Czyli tak naprawdę przedmiot był niezgodny z opisem. Poza tym jeśli chodzi o zakpy przez internet to chyba zawsze przysługuje prawo zwrotu nienaruszonego towaru.

Tak czy siak prawo mówi wyraźnie,że towar można zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny,towar nieuzywany, ma być w oryginalnym opakowaniu wraz z dowodem zakupu.I już ,a jak nie będzie chciał przyjąć zwrotu to jest takie coś jak pih jeden telefon i pozamiatane,wiem,bo sam pracuje w handlu i dobra wolą sprzedawcy nie ma tutaj nic do rzeczy,to nie reklamacja tylko zwrot.

Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2

kupiłeś zły termostat, masz silnik z EGR spełniający normę euro3...

niżej fotka z termostatami...
Przechwytywanie.JPG

- - - Updated - - -

ups... tamte do 1.9 są, do 2.4 10V:
Przechwytywanie2.JPG

- - - Updated - - -

a żeby spr ten stary termostat, dmuchnij mocno w termostat w otwór grubej rury idącej do chłodnicy...

Amortyzatory
Powrót