ECU plastikowe a aluminiowe RÓŻNICE

nelo89

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156. 2.0 TS. sportpack 2001r.
ECU plastikowe a aluminiowe RÓŻNICE a adaptacja

Witam czym się różni ECU plastikowe od aluminiowego?

Ej no nikt nie wie? Na różnych forach piszą o adaptacji ECU, że jedne tylko programem inne przez odpięcie aku? jak to wkońcu z tym jest? Jest to zalecenie producenta jak tak to gdzie to można znaleść? Podobno po zmianie rozrządu trzeba robić adaptacje a to jest rzecz mechaniczna a nie elektroniczna.Znam osoby które po zmianie rozrządu nie robiły, żadnych adaptacji i auta latają oczywiście chodzi o 156

Ostatnia edycja:
Nie trzeba robić żadnej adaptacji po wymianie rozrządu

No właśnie a piszą niektórzy, że trzeba co dlamnie jest kompletną bzdurą a co mają do siebie te 2 różne adaptacje ECU?

ale daj przykłąd ECU aluminiowego i plastykowego..... M1.5.5 występuje tylko jako aluminiowe, hybrydowe..... gdzieś ty w 156 widział ECU plastykowe, albo ja mało coś widziałem..... te dwie różna adaptacje są związane z tym że są dwie wersje ECU, hybryda z flaszem od roku chyba 1999 i starsze ECU na epromie..... to starsze można odpiąć akumulator i zeruje parametry adaptacyjne.... w tym nowszym z flashem odpięcie nic nie da, musisz działać z komputerem aby wyzerować parametry adaptacyjne....

Ostatnia edycja:
A wię która to ME 7.3.1? Widzisz mam 156 z 2001r i mam tą pierwszą alu to z tego co piszesz to powinieniem mieć kompa ME1.5.5 a mam ME 7.3.1

- - - Updated - - -

hybryda z flaszem od roku chyba 1999 i starsze ECU na epromie..... to starsze można odpiąć akumulator i zeruje parametry adaptacyjne.... w tym nowszym z flashem odpięcie nic nie da, musisz działać z komputerem aby wyzerować parametry adaptacyjne....

Pamięć EPROM i FLASCH to to samo http://pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_flash

Ostatnia edycja:
Kod:
a druga ME 7.3.1 od 156 TS z 2001 roku lub AR 147 TS
- czytaj ze zrozumieniem Panie elektronik.
- a wikipedia to nie alfa i omega.

Kod:
- a wikipedia to nie alfa i omega.

Więc wytłumacz czym różni się pamięć flasch o epromu?? No chyba, że jakiś gienialny konstruktor Alfy to zmienił? Może poprostu koledzy mylą pamięć EPROM z pamięcią ROM?
Co do kompa mój błąd.

ROM, PROM, EPROM , EEPROM, FLASH to rózne pamięci....
Kod:
 Co do kompa mój błąd.
to i chwała Ci, bo już cię chciałem zaliczyć do kolejnego czytacza pisma świętego.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót