Problem zawieszenie

• Autor wątku Autor wątku Adis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adis

Guest
Witam.

Odrazu przejdę do tematu,puka mi coś z prawej strony (dosyć ostro) pewnie to wahacz tylko czy to górny czy dolny,wiem że mozna to sprawdzic i na dniach to zrobie,ale może macie jakieś sugestie inne ? (dodam że mam sportowe zawieszenie)
Pytanie jeszcze moje brzmi czy ciężko jest go wymienić i ile tak na ok. kosztuje.

Pozdrawiam

sprawdź najpierw łącznik stabilizatora jak pobujasz auto na boki to będzie stukał:)

ale gumy na stabilizatorze, najlepiej sprawdzić wjeżdżając jednym kolem na "policjanta" jak puknie to znaczy że gumy na stabilizatorze, jak bedziesz to wymieniał to odrazu łączniki też wymien

Ja też sprawdziłbym łączniki i gumy stabilizatora na twoim miejscu.

Będę musiał przy skrecaniu wahacza trzymać samochód na glebie ?

Górnego dokręcasz jak Ci się podoba, bez różnicy czy obciążony czy nie.

A to niby dlaczego?:) już był taki temat, otóż tuleja górnego jest łożyskiem ślizgowym, może się obkręcać o 360* nawet:)
dlatego z resztą tak szybko robią się na niej luzy.

A to niby dlaczego?
a to dlatego, że jeśli dokręcisz wahacz w pozycji innej niż pozycja jego pracy to tuleja rozwulkanizuje się bardzo szybko, bo będzie pracowała w skrajnym zakresie.
Między innymi z tego powodu producenci niechętnie uznają reklamacje na gwarancji.
Każdy mechanik wie, a przynajmniej powinien wiedzieć, że "dociąga" się wahacz w pozycji jego pracy.
Pozdrawiam.
- Rafał

a to dlatego, że jeśli dokręcisz wahacz w pozycji innej niż pozycja jego pracy to tuleja rozwulkanizuje się bardzo szybko, bo będzie pracowała w skrajnym zakresie.
Między innymi z tego powodu producenci niechętnie uznają reklamacje na gwarancji.
Każdy mechanik wie, a przynajmniej powinien wiedzieć, że "dociąga" się wahacz w pozycji jego pracy.
Pozdrawiam.
- Rafał
a jak powiem że fabrycznie ta tuleja nie jest złączona z gumą, to co powiesz???

Pozdrawiam.
- Rafał

W przypadku górnego wahacza w 156/147/GT nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ te tuleje nie są zwulkanizowane tylko ślizgowe.
Co innego w dolnym wahaczu tuleja środkowa.

- - - Updated - - -

a co mam powiedzieć?
Zestaw naprawczy tak wygląda, ale to nie oryginał...
Pozdrawiam.
- Rafał

W oryginale jest tak samo.

dokładnie :P
w przednim zawieszeniu tylko widełki do dolnego dokręca się "na opuszczonym"

Nie będę się upierał, jednak przez 4 lata eksploatacji Alfy 156 nigdy nie spotkałem się z tym co panowie piszecie. Tzn, zawsze, ilekroć sprawa dotyczyła górnego wahacza (w sumie wymieniłem 4szt) sprzedawcy instruowali o właściwym montażu, tzn pod obciążeniem. W warsztatach, gdzie wymieniałem elementy zawieszenia, również mowa była o tym, by dokręcać wahacze górne w pozycji w jakiej pracują, w przeciwnym razie mógł być problem z gwarancją (z której w przypadku wahaczy w 156 nigdy nie korzystałem).
Pozdrawiam.
- Rafał

Opowiem wam moją dzisiejszą historie z wymienieniem wahacza. Postanowiłem jednak nie wymieniać go z powody braku narzędzi,które bym załatwił,lecz jest taka PIZGAWICA że doszedłem do wniosku oddać go w dobre ręce. Gdy poszedłem do garażu i przejechaniu 10m skończyła sie benzyna... na szczęście poradziłem sobie z problemem. Pamiętajcie tankować samochody ! :P

Dzieki za odpowiedzi wielkie :) Pozdrawiam

Górnego dokręcasz jak Ci się podoba, bez różnicy czy obciążony czy nie.

sabotażysta?
górny dokręca się tylko i wyłącznie w pozycji"do jazdy",czyli klocek pod dolny wachacz,auto bez lewarka i dokręcasz.
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót