• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Grzechotanie i stuki z okolic koła

• Autor wątku Autor wątku araagon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

araagon

Guest
Witam

Ostatnio po spadku temperatury z okolic koła dochodzą mnie niepokojące stuki i grzechotania, jest to miarowe tak jakby obcieranie-grzechotanie. Nie słychać tego gdy jadę na wprost a jedynie jak skręcam w prawo i to dosyć delikatnie, przy większym skręcie nic nie słychać i tylko jak dodaje gazu. Byłem u jednego mechanika i nie potrafił mi zdiagnozować przyczyny, zgadywał tylko że albo łozysko w kole, albo przegub wewnętrzny lub zewnętrzny.
Może macie jakieś pomysły co to może być?

sprawdź może tuleje górnego wachacza,miałem podobny problem u siebie,ale przy skręcie w lewo,okazało się,że łożysko ok,przguby ok,ale tulejki miały luz i to one wydawały z siebie dość nie miłe dźwięki.Po wymianie problemu już nie ma.
pozdrawiam

Witam

Ostatnio po spadku temperatury z okolic koła dochodzą mnie niepokojące stuki i grzechotania, jest to miarowe tak jakby obcieranie-grzechotanie. Nie słychać tego gdy jadę na wprost a jedynie jak skręcam w prawo i to dosyć delikatnie, przy większym skręcie nic nie słychać i tylko jak dodaje gazu. Byłem u jednego mechanika i nie potrafił mi zdiagnozować przyczyny, zgadywał tylko że albo łozysko w kole, albo przegub wewnętrzny lub zewnętrzny.
Może macie jakieś pomysły co to może być?

Które koło i w którą stronę skręcając .

Od strony kierowcy oczywiście przednie:). Wahacze mam nowe dół i góra, bez luzów.
Sprawdzałem zawieszenie na stacji diagnostycznej i wyszło mi tylko że mam lekki stukot w maglownicy(luz) chociaż na kierownicy się tego nie czuje ani nie słyszy, dopiero będąc pod autem przy zgaszonym silniku. Rok temu w tym właśnie kole wymieniałem łożysko bo padło. Możliwe że po przebiegu 30tyś km uległo zniszczeniu? Jak dobrze zdiagnozować uszkodzenie łożyska lub przegubu?

Może to sprzęgło jednokierunkowe alternatora? Na luzie też grzechocze jak dajesz gaz?

Problem rozwiązany, okazało się że to przegub zewnętrzny. Po wymianie cisza.

Amortyzatory
Powrót