Wyguglować "immo killer" albo "otocheck" na chomikach bywają. Sam nie robiłem bo nie było potrzeby.
Wyguglować "immo killer" albo "otocheck" na chomikach bywają. Sam nie robiłem bo nie było potrzeby.
Dopadł mnie również jak sądzę temat "immo" ... auto nie chce odpalić bez związku z temperaturą silnika, na zewnątrz i w ogóle ... po prostu od czasu do czasu strzela "focha" i tyle. Dziś akurat też mnie to dopadło i miałem okazję przyjrzeć się dokładniej i właśnie w trakcie focha zauważyłem następujące objawy:
- świeci kontrolka od immo
- nie załącza się kontrolka świec żarowych w ogóle
- nie gaśnie kontrolka od systemu VDC i wyświetla się na infocenter komunikat o usterce VDC i oczywiście "go to dealer"
Początkowo podejrzewałem standardowo uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego, ale teraz mam wątpliwości czy temat jednak nie jest związany z immobilizerem. W związku z tym pytanie ... co zostaje zablokowane przez immobilizer w alfach i czy jak immo nie zostanie odblokowane rozrusznik kręci (bo kręci wtedy a nie odpala).
Czy ktoś potwierdzi diagnozę, że to jednak immobilizer a nie czujnik wału. Po lekturze tego tematu spróbuję sprawdzić czy drugi kluczyk pomoże w takim przypadku oraz poszukam tej "kostki" od anteny przy stacyjce, ale jakby ktoś miał inne pomysły to czekam na wypowiedzi.
Ostatnio edytowane przez Brt ; 11-01-2011 o 15:28
Pozdrawiam - Brt
a tymi programami da sie to zrobić za pomoca tych podstawowych kabli OBD2 co używamy do FiatECUscan czy też jakiś innych ??
czy jest ktoś na forum kto potrafi wyłączyć to cholerstwo bo mnie dobija !! albo powiedzcie jak to zrobić samemu jak się da zwyczajnym kablem obd2 tym tanim za 50zł
Po dzisiejszej walce ... kluczyki wyeliminowane ... na obu jest to samo. Wypiąłem przewód od antenki immo i wtedy rzeczywiscie rozrusznik kręci i auto nie odpala, ale kontrolki świec żarowych i VDC zachowują się normalnie, a dochodzi świecenie "kłódki" i "check engine" (nie ma tego jak strzela focha) więc nie sądze, żeby przyczyną była wtyczka od anteny immo. Przy okazji wykryłem jedną luźną kostkę, ale wygląda, ze to też nie jej przyczyna. Muszę poszukać schematów elektryki .... może w nich znajdę jakiś punkt wspólny.
Pozdrawiam - Brt
I jak poszło Wam dopadło mnie to dziś rano naszczęście pod pracą tylko nie wiem jak będzie przy powrocie.![]()
U mnie wyszło, ze jednak prawdopodobnym powodem była luźna kostka .... po przeczyszczeniu, włożeniu i zablokowaniu auto jeździ (odpukać) bez zastrzeżeń ... więc proponuję posprawdzać kostki od elektryki w okolicy bezpieczników w nogach kierowcy![]()
Pozdrawiam - Brt
Witam ! Troche pozno ale moze komus sie przyda :
Jesli da sie zlapac sygnal z immo i samochod zapali jest bradzo latwa sztuczka : przy wlaczonym silniku trzeba wypiac biala kostke (mowa o modelu 146) ktora znajduje sie przy module i po immobilizerze !
szukam i szukam tematu ale nie mogę odnaleźć chodzi mi gdzie w którym miejscu jest umieszczony sterownik immo i komputer silnika bo chce przełożyć sobie od starej belli
V6 są powody do mruczenia![]()
156 V6 98 2.5 Blue cosmo: było
156 V6 99 3.0 Azurro Nuvola: było
156 V6 02 3.2 Q2 Azurro Nuvola, 155 1.8 8v