Wymiana łożyska oporowego 156 JTD

• Autor wątku Autor wątku sebsoniki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebsoniki

Guest
Witam,

Mam pytanie ponieważ zamierzam wymienić łożysko na docisku w mojej alfie a nie bardzo wiem jak się do tego zabrać tak aby nie pogorszyć sytuacji chciałem zapytać jak zdemontować stare łożysko i założyć nowe?

Jak będziesz miał już na wierzchu wszystkie elementy na pewno sobie poradzisz.

- - - Updated - - -

Na pewno trzeba zdemontować skrzynie tak na początek.

P o zdemontowaniu stareo sprzęgła ,łożysko zakładasz na widełki. Przy dosuwaniu skrzyni ono samo wskoczy w zacisk. Nie montuj o sam w zacisku!!!!!!. Przy okazji sprawdz albo wymień uszczelniasz wału i gumy drązka

Witam,

Mam pytanie ponieważ zamierzam wymienić łożysko na docisku w mojej alfie a nie bardzo wiem jak się do tego zabrać tak aby nie pogorszyć sytuacji chciałem zapytać jak zdemontować stare łożysko i założyć nowe?

Do zdjęcia starego łożyska potrzebny jest przyrząd. Bez niego można zniszczyć docisk.

Mieliśmy kilka przypadków że łożyska wypadały z docisków, w trakcie reklamacji okazywało się że uszkodzone są pierścienie w dociskach.

Zestanów się więc czy nie warto odżałować i kupić jednak nowe sprzęgło, w końcu roboty jest przy tym sporo a nowe sprzęgło wystarcza na około 200 tys km.

a co powiecie na to? mi w nowym sprzegle valeo wypadlo lozysko i jaki moze byc to problem?

Też mi się to przydażyło 150km po wymianie. 30 minut i po kłopocie więcej już nie wypadło.
A mógł byś zdradzić co zrobiłeś bo ja już nie mam głowy kupiłem zestaw srl - line okazał się wadliwy, ścięło nity z tarczy , wymienili na Valeo założyłem 120km i łożysko wypadło. Zaczęło mi telepać bardzo pedałem a po chwili wyskoczyło i pedał w podłodze. Jak wiesz jak to serdecznie proszę o pomoc:)

Nie wiem jaki to przyrząd do ściągania starego łożyska, ale ja za pomocą cieniutkiego śrubokręcika zdjąłem to w parę sekund nic nie uszkadzając z resztą chyba trzeba się znęcać nad tym łożyskiem, żeby to zepsuć.

Nie wiem jaki to przyrząd do ściągania starego łożyska, ale ja za pomocą cieniutkiego śrubokręcika zdjąłem to w parę sekund nic nie uszkadzając z resztą chyba trzeba się znęcać nad tym łożyskiem, żeby to zepsuć.

wiem wiem ale ja zlozylem wszystko i podczas jazdy wypadlo . Kolega ma jakis sposob na to i czekam na jakas rade nie mak ochoty 4 raz skrzyni wyjmowac:)

A mógł byś zdradzić co zrobiłeś bo ja już nie mam głowy kupiłem zestaw srl - line okazał się wadliwy, ścięło nity z tarczy , wymienili na Valeo założyłem 120km i łożysko wypadło. Zaczęło mi telepać bardzo pedałem a po chwili wyskoczyło i pedał w podłodze. Jak wiesz jak to serdecznie proszę o pomoc:)

Wyciągasz akumulator, bezpieczniki na bok, odkręcasz podstawkę akumulatora, i dociągasz łapę łożyska do wysprzęglika, uderzasz młotkiem by wskoczył. Pedał w podłodze to norma ponieważ nie ma co odepchnąć wysprzęglik w sytuacji wyskoczenia ze słoneczka łożyska. Pierwszym razem pierścień zabezpieczający nie wskoczył do końca i dlatego wyskoczył.
DSC_0037.jpg
Tak to powinno wyglądać prawidłowo, pamiętaj o tłoczku który znajduje się między wysprzęglikiem a łapą by go tam umieścić jakby wypadł z wysprzęglika.

Dzięki wsadziłem ręką ten pierścień i wskoczył, później założyłem breche i troszkę łapą poruszałem na razie spokój , zobaczymy na jak długo:) przed wyskoczeniem łożyska strasznie mi budą telepało podczas jazdy na pół sprzęgle, i drżał pedał sprzęgła też tak miałeś? ( poduszki pod skrzynia lewa i tylnia wymienione, pod silnikiem sprawna)

Nie mam pojęcia ponieważ stało się to mojej dziewczynie na mieście, ale z tego co mówiła to po prostu pedał został w podłodze. Ja tylko podjechałem i naprawiłem, kapnąłem się co się stało bo 2 dni wcześniej zmieniałem sprzęgło. Dwumasy nie wymieniałem, drgania na pedale są przenoszone przez dwumas, a co do poduszek to jest jeszcze ten górny drążek reakcyjny. Od tego czasu (maja) zrobiłem już ok 7000tys i jest ok.

no mam nadzieję że u mnie też już się to nie powtórzy. Ja przed założeniem sprzęgła zdjąłem dwumas i luz był do tej kreski co jest na nim wyfrezowana. A jak teraz zmontowałem łożysko to nie ma żadnego szarpania, wiec może źle się zapięło:)_...oby

może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi jak rozebrać te nieszczęsne łożysko ciągnione? ściągałem skrzynie i już pomału mnie szlag trafia przy próbie celowania widełek w łożysko a nie wiem jak zabrać się za jego ściąganie. Próbując podążyć ten plastik w środku w łożysko zaczyna się on łamać. POMOCY

Trzeba dorobić/dopasować tuleję o odpowiednim rozmiarze i wbijając ją od drugiej strony zwolnić zabezpieczenie (czyli pierścień)

Wg tego co mi mówili koledzy z warsztatu - tak właśnie robią.

Odświerzę trochę temat.
Dziś wymieniałem samo koło dwumasowe. Łozysko niechciało wyjść, czy jest szansa, że samo zapnie sie za widełki przy odpalaniu silnika?

Amortyzatory
Powrót