bo amortyzatory mam juz te standardowe o charakerystyce sportowej
Gdzie masz owe amortyzatory i kto Ci je sprzedał (chyba, że mowa o przednich montowanych razem z nivo)?
Fabrycznie było tak
1. Zwykłe amortyzatory + sprężyny na przodzie i tyle.
2. Zwykłe amortyzatory i sprężyny na przodzie, a na tyle nivomat standardowy (zwykły)
3. Obniżone i utwardzone sprężyny + amortyzatory z przodu wraz z systemem nivomat sportowym z tyłu ( z tym nivo przód też był obniżany fabrycznie, co powinno wyjść po numerze vin.) Ta opcja jak i opcja nr. 2 występowały za dopłatą. Przy czym opcja nr.3 jest widoczna gołym okiem (przód jest niżej niż w innych 156 z standardowymi amorami i sprężynami). Helmut u mnie zamówił sobie opcje Sportpack 751 (co wychodzi po vinie), dlatego u mnie opcja 3.
Bodajże jeszcze po wyjęciu nivomatów na naklejce pisało coś "sport" co by się zgadzało....
Co by nie być gołosłownym pozwole sobie wkleic moją konwersacje z TanimFiatem, od którego to brałem części żeby zastąpic nivo zwyklymi amorami.
Można zastąpić nivomaty zwykłymi amortyzatorami, zaproponuję zestaw. SportPack = nivomat. Jest nivomat zwykły oraz sportowy obniżony.
następnie,
Jeśli jest nivo z tyłu z przodu też są amorki i sprężyny sportowe - odrobinę niższe.
Ogólnie w Alfach było tak. W sedanach są zwykłe zawieszenie oraz sportowe niższe, obejmujące tradycyjne amortyzatory. W kombi czyli Sportwagonach też są zwykłe oraz sportowe ale te drugie zawsze opierały się na nivo z tyłu.
oraz,
Chcąc zamienić nivomaty (u Pana sportpack opcja 751) nalezyzastosować zwykły amortyzator np. z mojej aukcji:
http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-amortyzator-tyl-fabrycz-komfort-i2495540504.html
i zostawic oryginalna sprężynę od nivo, ale wtedy przy pasażerach i ładunku tył auta nam będzie schodził za nisko lub dołożyc do nich spreżyny dedykowane do kombi:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2464964856
i wtedy z prześwitem tył nie będzie problemu. Z tego co się orięntuję, oryginalna poduszka od nivo będzie pasowała:
W całym okresie produkcji nie było sportpacka bez nivo dla wersji kombi.
Prz mojemu zapytaniu o sprężyny niższe niż standarodwe od KYB do SW, niestety usłyszałem taką otą odpowiedź:
Jedyne rozwiązanie to kombinowanie z sportpackiem od sedana ale nie gwarantuję, że da radę z cięższym tyłem od kombi.
Więc niestety Fiat nie ma juz sprężyn do 156 Sportwagon z serii Sportpack montowanych do 2001r. przed liftingiem, gdzie sportpack zastąpiono systemem Nivomat.
Szkoda.
Temat troche kiedyś męczyłem. Następnym razem montuje sprężyny eibach - 30, bo używek ze sportpacka jakoś nie potrzebuje (zależy jaki stan), a w przypadku jej pęknięcia jesteś pokonany bo sprężyny takie nie są dostępne od ręki. Mało tego jak są to do sprzedaży w komplecie i bardzo rzadko się pojawiają. Do sedana można je jeszcze jakoś dostac, ale nie chcę mieć przebojów później na drodze po zapakowaniu kompletu osób.
Uff się rozpisałem

postawisz piwo będzie git.