Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] popychacze hydrauliczne zaworów - pilna sprawa

DODEK_1
    Gość

Domyślnie [156] popychacze hydrauliczne zaworów - pilna sprawa

Witam wszystkich, mam problem w swoim makaronie AR 156 1.6. - gdy silnik jest zimny ( wyłącznie ), ostatnio coraz częściej, słyszę stukot popychaczy, ale jak już powoli zacznie się rozgrzewać - dzwięk milknie. Latem nie miałem tego problemu, a teraz jest coraz zimniej i ot problem. Dodam, iż dużo nim nie jeżdze, a silnik w zasadzie nie nagrzewa się w pełni. Czy muszę je koniecznie wyminiać na nowe, czy mogę coś jeszcze zrobić, może inny olej - obecnie 10W40 półsyntetyk Mobila, zastanawiałem się też nad jakim uszlachetniaczem, ale obawy są większe.
    Sprawa pilna więc proszę o pilną odpowiedź.
    Pozdro

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Stukanie wystepuje tylko na wolnych obrotach? Czy stuka cały czas?
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

wojtek8181
    Gość

Domyślnie

Zabiegi kosmetyczne nie pomogą, czeka cię wymiana regulatora zaworów ewentualnie popychaczy jeśli któryś będzie uszkodzony, ale bez obaw, możesz narazie jeździć, ja jeździłem tak Audi prwie rok zanim wymieniłem. Zaczęły mi stukać w lutym a naprawiłem to na początku listopada. Prędzej czy później musisz się liczyć z naprawą. Moja rada staraj się aby przy nierozgrzanym silniku dopóki je słychać obroty silnika były jak najniższe, najlepiej odczekaj aż silnik troche się rozgrzeje i dopiro ruszaj.
    Pozdrawiam

DODEK_1
    Gość

Domyślnie

problem tkwi, jak pisałem, wyłącznie jak jest zimno lub długo postoi - np. dziś miałem taki przypadek i np tydzień temu - nie jest to codziennie, a odgłos popychaczy jest i na wolnych obrotach i jak dam gazu też je słychać. Zeszłej zimny też miałem z tym parę razy problem, a latem brak. Zastaniam sie może czy to nie olej. I jeszcze jedno przy wymianie trzeba wszytkie odrazu na nowe wyminić.

wojtek8181
    Gość

Domyślnie

Jak będziesz trzymał na wysokich obrotach kiedy je słychać to wybiją ci się. Słychać je gdy jest zimno ponieważ olej jest gęściejszy, słabsze smarowanie i przy niskich temperaturach metal się kurczy więc powstaje większy luz. Na nowe nie trzeba wymieniać odrazu wszystkich, rzadko się zdarza żeby wszystkie były uszkodzone. Jeśli masz zamiar zmienić olej to na taki sam albo niższej klasy czyli mineralny. Olej syntetyczny spowoduje że uszczelki na zaworach ci stwardnieją i zacznie brać olej, mogą również pokazać się wycieki w innych miejscach. Odradzam też ci stosowania uszlachetniaczy, możesz sobie narobić większych wydatków. Jeśli słychać ci tylko czasami to nie jest tak źle

wojtek8181
    Gość

Domyślnie

sory za błąd, miało być "ponieważ" :wink:

[ Komentarz dodany przez: Superjahu007: 2008-09-23, 21:28 ]
    Proszę używać opcji EDIT :mrgreen:

DODEK_1
    Gość

Domyślnie re

sory kolego ale do makaronów ( AR 156 ) mineralnego nie wolno stosować wogóle, zalecany jest wyłącznie syntetyk lub półsyntetyk. A może coś związanego ze smarowaniem w silniku.