Alfa 156 Ti

jbkobziak

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue
Witam. Zawsze podobała mi się ciemna podsufitka. Taka jak np. w GTA i Ti. Zastanawiam się w jaki sposób najlepiej taką podsufitkę mieć. Widzę 3 sposoby
-flokowanie
-obszywanie
-kupno (graniczy z cudem)
Dlatego pozostają dwie pierwsze opcje. Zna ktoś jakiś zakład tapicerski, który mógłby się zająć obszyciem (w miarę rozsądnych pieniądzach) podsufitki na czarno. Chciałbym znać orientacyjną cenę. Flokowanie wiem, do kogo się uśmiechnąć. Chciałbym porównać cenowo jak to wygląda i co się bardziej opłaca.

Druga sprawa wersja Ti ma fajny bajer. Mianowicie lampka nad tylną klamką u pasażerów z tyłu. http://pistonheads.com/gassing/topic.asp?h=0&t=1146785&r=21626035&hm=167372&mid=167372 Nie tak jak w normalnej wersji jedna na środku. Czy jeszcze jakieś wersje miały taki patent tylko ja go nie widziałem? Chętnie zrobiłbym sobie coś takiego.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

mam Ti , i rzeczywiście ciemny kolor sufitu robi wrażenie. Musisz pamiętać że innego ( ciemnego) koloru są również słupki przednie, środkowe i tylne. Do tego uchwyty do trzymania się w podsufitce również są ciemne. Odnośnie lampek to wszystkie sedany i kombi po 2002 roku mają 2 z tyłu. Materiał taki kupisz napewno, kwestia tylko dobrego tapicera i wyjęcia podsufitki z kabiny bo w sedanie to nie łatwa sprawa

kwestia tylko dobrego tapicera i wyjęcia podsufitki z kabiny bo w sedanie to nie łatwa sprawa

10 minut i podsufitka wyciągnięta ;) Jest manual na forum i jest to bardzo proste.

Co do czarnej podsufitki to mnie też się bardzo podoba i na wiosnę/lato będę sobie kombinował z oklejeniem podsufitki, słupków i słoneczników alkantarą, a rączki albo od wersji TI(ciężko dostać), albo malować(kiepska trwałość)

- - - Updated - - -

Ale trochę dziwne, że nie masz światełek koło rączek z tyłu, ja mam rocznik 98 i mam te lampki

Uchwyty mam, daszki też :) Zostały największe rzeczy. Podsufitka i wszystkie słupki. Przednie bym dał do obszycie poflokowania w takim samym sposobem jak podsufitkę. Kwestia środkowych i tylnich słupków. Zapytam ASO co oni na to. Podejrzewam, że może mi się delikatnie portfel ugiąć jak się zapytam, ale coż :) Co do wyjęcia. Kupię jakąś używaną dam do obszcia i założe już zrobioną. Ewentualnie przyciemnię tylną szybę od razu :) Bo podejrzewam, że tylko tędy da się ją wyciągnąć.

a nie można po prostu pójść za radą Edd'a China z wheeler dealers, tzn. zdjąć te elementy i pomalować je czarnym szprajem? moim zdaniem nie będzie widać różnicy :cool:

O tym też myślałem, ale tego rozwiązania trochę się boję :) Chyba, że ktoś coś takiego robił i pokaże mi efekt :)

właśnie w jednym z odcinków tego programu, chyba z peugotem 205gti, było pokazane, tzn on wtedy malował tylną półkę, z szarej na czarną :P

no wiadomka, dobrze chociaż że podsufitka + słupki są materiałowe a nie jakiś tandetny plastik :P

Zgadza się. Mam szyber. Może dlatego tylko jedna lampeczka? Można gdzieś zobaczyć ten odcinek z malowaniem tej półki? Chętnie sobie zobaczę jak to wygląda podczas spreyowania:)

W telewizorze to wygląda normalnie, ale gwarantuje Ci że w dotyku to nie będzie przyjemne. No i wraz z upływem czasu będzie płowiało. Testowane kiedyś w Golfie Mk2 :P

Też mam szyber i jest jedna lampeczka. Dla mnie jest ona bardziej praktyczna, ponieważ daje więcej światła.

Ostatnia edycja:
Dorzuć Led SMD i będziesz miał więcej światła tam i nie potrzebna ci podsufitka z dwiema lampkami. Ja tez mam 1 na środku i szyber dach. Tyle że wymieniłem całe podświetlenie środkowe na led smd i świeci w nocy doskonale.

Amortyzatory
Powrót