• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Czujnik doladowania turbiny

• Autor wątku Autor wątku Tuchol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tuchol

Guest
auto wogole nie ma mocy i odpycha sie tak jak w zakresie od 1000 do 1900. bylem na kompie i wystepuje problem czujnika doladowania turbiny :| dodawajac gaz pokazuje ze caly czas jest 1 bar tak jak by nie podawal powietrza a co nie jest prawda bo waz od intercollera twardnieje.

mam pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik ?

Re: Czujnik doladowania turbiny

Tuchol napisał:
auto wogole nie ma mocy i odpycha sie tak jak w zakresie od 1000 do 1900. bylem na kompie i wystepuje problem czujnika doladowania turbiny :| dodawajac gaz pokazuje ze caly czas jest 1 bar tak jak by nie podawal powietrza a co nie jest prawda bo waz od intercollera twardnieje.

mam pytanie gdzie znajduje sie ten czujnik ?

w kolektorze ssącym , poznasz bo jest na nim (na kolektorze) taka czarna 'kostka' z naklejką Bosch. Odkręć go (imbus) i spróbuj delikatnie przeczyścić, bo się zapycha sadzą. Albo już wymiana.

Tuchol, i jak czyściłeś ten czujnik, coś się zmieniło??
Mam podobny problem u siebie

Kolego a ty nie masz przypadkiem przeładowania? - i stąd tryb awaryjny, bo czujnik wykrywa zbyt duże ciśnienie doładowania. Prawidłowe ciśnienie doładowania to 1.1-1.2 bara , czyli ogólnie ciśnienie 2.1-2.2 bara ale trzeba od tego odjąć ciśnienie atmosferyczne. Czujnik podaje już do komputera cisnienie doładowania. Skoro masz non stop 1 bar to tak jakby turbina zbyt dużo dawała na luzie i nie działa regulacja ciśnienia doładowania (w silniku 2,4 zmienna geometria). Zapala ci się kontrolka wtrysków?

czyscilem ten czujnik i nic musze kupic nowy ale szukam jakiej uzywki bo nowy 300 zl ;// raczej to nie bedzie przeladowanie turbiny bo wczesniej nie mialem problemu z tym po podlaczeniu do kompa mam tylko blad czujnika doladowania i wykresy cisnienia sie wogole nie zmieniaja :cry: moze ktos z forum ma jakas alfe 2.4 jtd na czesci ?

Maciek-156 napisał:
. Skoro masz non stop 1 bar to tak jakby turbina zbyt dużo dawała na luzie i nie działa regulacja ciśnienia doładowania (w silniku 2,4 zmienna geometria). Zapala ci się kontrolka wtrysków?

kontrolka swieci caly. na luzie waz do z intercollera jest mieki a mimo to jest caly czas 1 bar

Mam taki używany dobry czujnik ale też mi się wydaje, że to przeładowanie. I dlatego zapala się kontrolka wtrysku, miałem komunikat czujnik ciśnienia doładowania, wymieniłem czujnik. Nie pomogło. Dopiero usunięcie przeładowania załatwiło sprawę.

sirpawel, możesz powiedzieć na czym polegało usunięcie przeładowania??

Czujnik, kod błędu P0235

Gdzie mogę znaleźć ten czujnik w 2.4 JTD kod błędu P0235??? Szukam jeszcze 1 czujnika kod błędu P0704 prawdopodobnie czujnik położenia pedału gazu lub sprzęgła, dodam , że alfa przerywa przy 2500 obr/min i w tym momencie zapala się "marchewka" :/

98r. przeczyściłem przepływkę bo również taki błąd wyskoczył jutro rano okaże się czy bezproblemowo odpali, a co do tych czujników to nie mam pojęcia gdzie się znajdują. :/ Dodam, że auto nabyłem nie dawno i po za tym sprawuje się świetnie, silnik dynamiczny w zawieszeniu nic nie stuka choć z tego co tu czytam to na moim obniżonym to nie długo zacznie pukać, ach te drogi....

Gdzie mogę znaleźć ten czujnik w 2.4 JTD kod błędu P0235??? Szukam jeszcze 1 czujnika kod błędu P0704 prawdopodobnie czujnik położenia pedału gazu lub sprzęgła, dodam , że alfa przerywa przy 2500 obr/min i w tym momencie zapala się "marchewka" :/

P0704 - to błąd czujnika pedału sprzęgła nie ma się czym przejmowac, za to ten drugi P0235 to błąd sygnalizujący "przeładowanie" - było tutaj duzo o tym napisane użyj opcji "szukaj". sposób postępowania uzależniony od rocznika i tego jaki to silnik (moc?) bo samo "2.4 JTD " nic nie daje....

Amortyzatory
Powrót