Przeplywomierz ?

KornelPL

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Czesc,

Auto niby chodzi ok (ale moze jestem przyzwyczajony i nie widze mankamentow) a juz 2 raz w dosc krotkim odstepie czasu wywalilo pakiet bledow p1177 i p1178. Sondy wszystkie 3 sa nowe i wg wykresu pracuja niby prawidlowo. Czy moze to byc rzeczywiscie przeplywomierz ?

Chcialem teaz zapytac, czy przy uszkodzonym przeplywomomierzu spalanie bedzioe malec tak jak w dieslach czy wrecz odwrotnie ?

Może znajdziesz kogoś z kim mógłbyś podmienić sobie przepływkę na próbę.

- - - Updated - - -

W ten sposób byś rozwiał swoje wątpliwości.

Z racji iż tematów jest bez liku odgrzewam kotlet
Mój m-jet stracił odrobine mocy.Ostatnio wymienialem vgt na nowy egr wyczyszczony,czesciowo zaślepiony(egr uszkodzony,zawiesza sie elektromagnes jednak do tej pory poza błędem na desce nie było innych problemów) i bella odrzyła.
Wczoraj robiłem logi,sprawdzałem przepływkę i faktycznie chyba moje domniemania się potwierdziły ponieważ do 1900 obr/min ilość powietrza jest mniejsza niż obroty silnika,natomiast powyżej tej wartości wydaję mi sie ze jest poprawnie ponieważ powietrza jest tyle samo,bądź wiecej niż obrotów.
Wykres potwierdza wlanie moje odczucia z jazdy,gdyż brakuje mi teggo naglego wyrwania auta do przodu od 1,5 tys obr/min
Jest ktoś wstanie mi odpowiedzieć czy to faktyczie MAF czy jednak cos innego?ps potencjometr potraktowalem kontakt sprayem i nic nie pomogło

Odepnij wtyczkę od przepływomierza i się przejedź jak będzie lepiej to masz go do wymiany

a ze sie tak wtrace mozna inaczej jakos sprawdzic przeplywke? jakis miernik bo tam chyba z 4-5 kabli jest bo mam blad przeplywki i jakos wiecej zaczal palic i poza tym w trakcie jazdy przy 3tys mam lekkie zawachanie tzn na sekunde traci moc

Odepnij wtyczkę od przepływomierza i się przejedź jak będzie lepiej to masz go do wymiany
A z odpiętą przepłwyką jaka dawka paliwa będzie podawana skoro ecu nie będzie wiedzial ile powietrza wlatuje do slinika?
Pytam dlatego ze to nie jest jakas ogromna utrata mocy tylko jakies 20 km,głównie wlasnie od tego 1,5 tys obr,a moim zdaniem jak odepnę przepłwke bedzie gorzej(jesli sie myle to prosze mnie poprawic)

Tak. Mylisz się. Jak odepniesz przepływomierz, to moc wróci, ale będzie mógł przykopcać i spalanie może być większe.

Zawsze się sprawdza w ten sposób (odpinając).

ok dzieki kolego za korekte:) wrócę z pracy to od razu sprawdzę ;)
Kopcenie rozumiem,że jest dlatego iz dawka jest zbyt duża do danych obrotow i silnik nie jest jej całej w stanie spalic?

szkoda ze mi nikt nie odpowiedzial,ale cuz odpiolem wtyczke i sie przejechalem jest lepiej ta przerwa w mocy przy 3tys znikla zostaje chyba wymienic przeplywomierz

Tak. Mylisz się. Jak odepniesz przepływomierz, to moc wróci, ale będzie mógł przykopcać i spalanie może być większe.

Zawsze się sprawdza w ten sposób (odpinając).
Przepływka odłączona,jest tak samo jak było,na wszelki wypadek upewniałem się odłączając i podłączając kilka razy.Tak jak wczesniej mówiłem nie ma tego kopniaka od 1500 obr,potem od 2500 obr powiedziałbym,że jest prawidłowo.Ojciec ma corolle e12 kombi w dieslu 90 km i jakby to nie była moja alfa,a ktoś powiedziałby mi,że ma 60 km więcej to bym go zwyczajnie wyśmiał(wczesniej toyota wydawała mi się bardziej zamulona).O dziwo też z niewiadomych przyczyn spadło mi spalanie i to dość znacznie,a styl jazdy mam ciągle ten sam,więc to mogloby potwierdzić utrate mocy

prawodpodobnie egr masz do wymiany bądź usunięcia.
Zrób dobre logi i wklej.

u mnie cinek wywalil wogole przplywke i napisal program i mam spokoj

EGR ci się zacina i cisnienie doładowania ucieka = nie ma mocy

EGR ci się zacina i cisnienie doładowania ucieka = nie ma mocy
Mógłbyś to bardziej rozwinąć w prostym języku?
A co jesli jest całkowicie zaślepiony - cisnienie doładowania calkowice ucieka?(ja mam tylko częściowo)
No i najważniejsze pytanie,w jaki sposób to naprawic?

prawodpodobnie egr masz do wymiany bądź usunięcia.

Zacina ci się EGR więc przy dodawaniu gazu od 1500obr gdzie załóżmy że przy odpowiedniej dawce paliwa zawór powinien być zamknięty twój nie jest. Zamiast powietrza silnik dostaje spaliny. Więc nie ma mocy.
Zaślepka z dziurami nic nie da. Pełna + usunięcie programowe. Załóż pełną, przejedziesz się z błędem i zobaczysz że jest różnica.

Bez programowego wycięcia od razu będziesz miał błęd po zastosowaniu pełnej zaślepki

Bez programowego wycięcia od razu będziesz miał błęd po zastosowaniu pełnej zaślepki
błąd pali się u mnie nawet i bez zaślepki.

Tak patrze na te zaślepki i myśle ze skoro teraz zaślepiam całkowicie to nie muszę mieć tek kwadratowej,tak jak wczesniej(z otworami) tylko ta owalna która notabene jest ponad polowe tańsza,tylko pytanie czy moze byc ta 1,5mm czy musi byc ta gróba 4mm?
AT-EGR-49-1.jpg

Ostatnia edycja:
To najpierw napraw samochód, a potem bierz się za zaslepianie i usuwanie, bo jazda z palacą się marchewą może się źle skończyć...

Amortyzatory
Powrót