Chłodnica Wody. Jaką wybrać???

Ka-Ka

Nowy
Auto
MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon
Witam.
Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem alfinki 156 z silniczkiem 1.9 JTD 16v z 2004r.
Prosiłbym o rade odnośnie zakupu chłodnicy(bo padła :) ). Ceny chłodnicy zaczynają się od 160zł do ok.370zł.
Co chłodnica to inny rozmiar. 580x398x24/580x397x25/580x394x24/580x384x24/
Może ktoś już wymieniał chłodnice(a robił to na pewno :)) i ma jakąś sprawdzoną firmę, którą mógłby polecić???
Wiem, że na alfie nie można oszczędzać :)

Pozdrawiam
Ka-Ka

Przede wszystkim trzeba po numerze Vin sprawdzić jaka powinna być chłodnica. Ważny oprócz wymiaru jest też sposób mocowania przewodów.

Proponuję żebyś napisał do mnie na PW albo na email w stopce, przedstawię kilka ofert.

Panowie przyłącze się do tematu z tego względu, że moja chłodnica gdzieś lekko zaczęła puszczać i chciałbym wiedzieć na jakim wydatek mam się przygotować, mój vin: ZAR93200001278621

Kup na allegro chinola i będzie ok, koszt około 250zł. Ja taką mam i powiem że spełnia swoją rolę w 110% bo rzadko kiedy załącza mi się wiatrak latem.

Panowie przyłącze się do tematu z tego względu, że moja chłodnica gdzieś lekko zaczęła puszczać i chciałbym wiedzieć na jakim wydatek mam się przygotować, mój vin: ZAR93200001278621
vin w eper - potem wybór dokładnie twojego silnika ( bo ja tam nie wiem jaki masz dokładnie )
potem nr części w google itp - i szukać zamienników org nr
tyle

Ostatnia edycja:
Oki, kolego mmlover dobry chinol bo chłodnice do AR 156 widziałem poniżej 200 zł :)

Cena Nissens-ów powala :)

Zmieniałem jakiś czas temu, teraz rzeczywiście są tańsze można wyrwać za mniej niż 200zł z przesyłką ;)

Z vinu dowiedziałem się ze chłodnica ma mieć wymiary 580x394x24 wszystkie mają 580x397x24(w normalnych cenach) czy będzie jakaś różnica w użytkowaniu???
Już za 250zł można kupić dobrą chłodnice tylko pytanie czy ta różnica 3mm ma duże znaczenie?

orginałbym kupił,kupiłem chinola dziwna była jakis czas temu 300zł odałem i valeo za 500 chyba kupiłem

Nawet nie pisze jakiej firmy to jest, czyli pewnie chinol. Poszukaj na allegro jakiejś używki, może wyrwiesz coś taniej :)

no własnie nie jest napisane jaka to firma i mocno się zastanawiam nad używką a oryginałem.

Ja mam tą z linka od prawie roku, działa tak jak powinna, nie widać żeby coś się z nią działo... w każdym razie polecam. Myślę że jest to lepsze rozwiązanie niż używka ze szrotu, tym bardziej że te oryginalne chłodnice w Alfie to są chyba biodegradowalne i nie wiadomo ile ci ona wytrzyma.

Dzięki za pomoc! Napiszę jak się sprawuje jak tylko trafi pod maskę :)

Amortyzatory
Powrót