Domykanie szyb, a obciążenie silnika?

Czarnecki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTDm 20V 175KM 2005r.
Witam,

czy u Was jest podobnie, że gdy naciśniecie i chwilę przytrzymacie przycisk zamykania szyby przedniej lub dwóch na raz przy czym są one już zamknięte to na samym początku słychać ewidentne obciążenie coś jak przy załączeniu sprężarki klimatyzacji i na zegarach konsoli środkowych widać obciążenie w postaci chwilowego zmniejszenia jasności podświetlenia? Mam jakieś zwarcie czy to normalne w AR? ;)

Pozdrawiam!

A po co trzymać guziki skoro szyby już zamknięte :P Mam to samo kolego tzn. też czuję obciążenie tyle że u mnie nic nie przygasa. Ale myślę że nie masz się czym przejmować.

Przy szybach tego nie zauważyłem, ale podobne odczucia mam przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby.

Przy szybach tego nie zauważyłem, ale podobne odczucia mam przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby.

Nie ma się co dziwić. Ogrzewanie tylnej szyby trochę bierze, wiec cos ten prąd musi wytworzyć.

Wysłane z mojego HTC One S

Może to znaczyć że regulator napięcia, lub szczotki się kończą. Natępne w kolejności jest migotanie na wolnych obrotach.

u mnie norma - jak sobie robię sprawdzenie domknięcia szyb obu na raz to czuć delikatne wahnięcie na obr. ( bardzo małe ale ja czuję )
natomiast na podświetlenie nie zwróciłem uwagi - sprawdzę wieczorem i zrobię edit posta :-)

Wieczorem na pewno zobaczyć jak zegary przygasają tak jak u mnie ;)

Coraz więcej wynajduję w Alfie takich pierdów, których w samochodach innej marki nie odczuwałem...

Pompy wspomagania też są w nich dosyć słyszalne, wystarczy trzymać maksymalny skręt na postoju - masakra.

Miałem Volvo, Opla, Audi - nigdy z takimi rzeczami się nie spotkałem... ;)

Czyli rozumiem, że ta dobrze słyszalna praca pompy wspomagania też jest normą i wszystko jest ok? Bo już myślałem, że moja jest na wykończeniu i tak sobie głucho wyje w takich sytuacjach... Qki przecież Alfy mają tak słaby skręt, że przydałoby się wykorzystywać 120%, a nie jeszcze schodzić do 97% ;)

Nie rozumiem, że w innych samochodach nie ma takich problemów? Dlaczego?

I jak sprawdził ktoś to przygasanie zegarów konsoli środkowej? ;)

Wszystkie objawy się zgadzają ale musisz się nauczyć robić wszystko na 97% żeby go nie przemęczać :D.
Skręć na 7x zamiast na 4 jak zawracasz i tyle :).

gdy naciśniecie i chwilę przytrzymacie przycisk zamykania szyby przedniej lub dwóch na raz przy czym są one już zamknięte to na samym początku słychać ewidentne obciążenie coś jak przy załączeniu sprężarki klimatyzacji i na zegarach konsoli środkowych widać obciążenie w postaci chwilowego zmniejszenia jasności podświetlenia? Mam jakieś zwarcie czy to normalne w AR?
Sprawdź akumulator.
Gdy jest stary-słaby lub nowy-nie doładowany to wtedy jest to mocno odczuwalne i nie tylko w Alfie.(też już paroma jeździłem)

u mnie jest w miare cicho przy skręcie , w porównaniu do poprzednika Citroen picasso

Amortyzatory
Powrót