Ciśnienie oleju zmierzone, na jałowym 1 bar, na wysokich (4tyś obr) 2.4 bar. Mogłoby być trochę większe na wysokich bo książkowo powinno być 2.5-3.0, ale chyba nie jest źle i nie ma co się martwić ciśnieniem.
Jutro jeszcze porobię dokładne testy ciśnienia doładowania i zobaczę, może gdzieś się zgłoszę do wyregulowania turbo żeby dmuchało trochę mniej, ale myślę, że nie cisnąć go jakoś bardzo można bezpiecznie jeździć przy doładowaniu 1.5 bar?
To wszystko zależy od stanu twojej tutbopurchawki... jedni mają je zadbane i po chipie nic się nie dzieje a innym pada przy pierwszej jeździe na autostradzie (dużo też zależy od mapy i polotu kogoś kto mapę tworzył - chodzi o definicje limiterów głównie). Zależy jak ktoś dba o silnik, wymianę oleju, gaszenie samochodu po ostygnięciu zespołu tubo doładowania czy też delikatne traktowanie przy zimnym silniku. To wszystko razem bardzo wpływa na zużycie tego elementu i możliwości jakie da się wycisnąć z twojej jednostki napędowej po ewentualnym remapie. Pozdrawiam
ciśnienie masz ok. Producent podaje od 2,5-3 bar przy 4 tys obr.
Turbo obecnie świeżo po regeneracji więc mam nadzieję, że nie będę musiał tego zbyt szybko wymieniać. Co do chipu to ciężko powiedzieć co tam dokładnie siedzi, kupiłem już po chipie i sprzedający twierdzi, że około 15-20KM więcej. Chip zrobiony tak, żeby mało palił i tak jest spalanie bardzo niskie a moc mocno zauważalna w porównaniu do zwykłej 115KM, którą mam również w domu. Także podejrzewam, że dawka paliwa zmniejszona a podkręcone na turbo i stąd te 1.5 bara.
O silnik dbałem zawsze, staram się jeździć delikatnie dopóki silnik nie złapie temperatury i zawsze po nawet krótkiej jeździe czekam przed zgaszeniem.
Wczoraj podczas pomiaru ciśnienia oleju zobaczyłem, że poci mi się turbo (wymienione 3 dni temu) na wężu powrotnym turbosprężarki. Podejrzewam, że wystarczy wymienić uszczelkę? Wiecie gdzie mogę taką uszczelkę zlokalizować aby od razu zakupić i wymienić?
Uszczelkę wymieniam bez najmniejszej ingerencji w nic? Tzn odkręcam dwie śruby i zakładam nową uszczelkę, w wężu powrotnym nie powinno być oleju, a przynajmniej nie jakaś nadmierna jego ilość?
Ostatnio edytowane przez dyymianek ; 13-03-2013 o 14:59
Jeżeli uszczelka przy bloku silnika to tylko ASO.
Sam u siebie wymieniałem bo stara przy demontażu się rozwaliła (blaszka z 2 warstwami tworzywa).
To by trochę dziwne było, żeby zmniejszać dawkę paliwa, a zwiększać ilość powietrza![]()
Dawka prawdopodobnie też została lekko zwiększona, albo przynajmniej nie ruszona.
Kumplowi dmucha 1.5 bara ale majac 220 kuni, co prawda to 2.4...