Wypadanie zapłonów AR 156 2,5 V6

• Autor wątku Autor wątku kosa kosecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    v6
K

kosa kosecki

Guest
Witam ,

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem wypadania zapłonów na cylindrach. Dość dziwny wydaje mi się fakt że wypadają one w jednym rzędzie 1,2,3 cylinder.
Samochód oddałem za pierwszym razem do mechanika - podłączył pod kompa, sprawdził świece i nie zaobserwował zmian w pracy silnika. Po miesiącu problem powrócił - tym razem udało mi się umówić z jednym z kolegów z forum - za co dzięki :) - i po diagnozie okazało się że problem ponownie dotyczy cylindrów 1,2,3 - również on nie słyszał nierównej pracy silnika (błąd wykasowany). W piątek znowu to samo :/
Dodam że samochód zbiera się dobrze, nie czuje braku mocy czy szarpania.

W czym może być problem ? Jakieś rady - podpowiedzi ?

Pierwsze co trzeba sprawdzić to świece, może podmiana coś poprawi

Ostatnia edycja:
dobra w pierwszej kolejności sprawdzę te świece i wykasuje błąd - może uda się uporać z problemem :)

Ewentualnie jakieś inne sugestie ? Coś z wiązką elekt. ?

daj znac jak Ci sprawa sie zakonczyła bo u mnie ten sam problem sie pojawił

Swiece niestety nie pomogly :/ blad po wykasowaniu wyskoczyl ponownie..
Tak wiec szukam dalej rozwiazania..

u mnie to samo. Jest moc, tylko na wolnych obrotach pyrka z wydechu i zapala błąd wypadania zapłonów na cyl.1,2,3. Jak spadną obroty do jałowych to po 15 sekundach spadają jeszcze niżej tak do 600 i wtedy nierówno pracuje. Przypuszczam przestawiony rozrząd. Zbieram na graty i niedługo będę wymieniał.

U mnie blad sam sie skasowal - na swieta : ) - i od tamtej pory narazie spokoj..
wiec nie wiem czy to nie byly zwykle kaprysy Belli

Jestem świeżo po wymianie rozrządu( cały SKF + Gates). Przejechałem dopiero 30 km od mechanika, ale różnica znaczna, na wolnych obrotach na ciepłym silniku na zewnątrz i w kabinie dźwięk obłędny. Silnik pracuje równiutko, basowo mruczy z wydechu i wcale nie trzęsie kierownicą i nadwoziem. błąd wypadania zapłonów cyl. 1,2,3 skasowany i na razie nie wrócił. Kolejna różnicą wydaje się dźwięk podczas ostrego rozpędzania, silnik jakby chętniej i głośniej się rozpędzał. Przy okazji wymieniłem pompę wody( bugatti) , świece ( Denso 20TT) i chłodnicę (Nissens) bo już przeciekała.
Różnica szalona. cieszę się jak dziecko.

Amortyzatory
Powrót