Problem z silnikiem

• Autor wątku Autor wątku slawek1988r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawek1988r

Guest
Witam wszystkich. Nie myślałem, że kiedyś będę musiał tu pisać bo większość przypadków jest doskonale opisanych ale tym razem mam dość nietypowy problem. Posiadam Alfę Romeo 156 1.9 JTD z 2001 roku, mój problem polega na tym, że samochód odpala normalnie a po około 3 minutach silnik zaczyna falować i za chwilę gaśnie. Jeżeli dodam gazu to silnik zaczyna głośno chodzić "klekotać:P" jakby na wszystkie wtryski nie chodził. Podczas jazdy samochód się dusi i dostaje mocy na zmianę, po chwili zapala się komputerek i samochód gaśnie. Po odczekaniu 3 minut odpala i sytuacja się powtarza. podczas dodania gazu leci dużo czarnego dymu. Może troszkę zakręcone ale takie mam objawy. proszę o pomoc.

Pod komputer trzeba podłączyć i z analizować - inaczej nie pomożemy bo za dużo opcji może mieć wpływ na twoje objawy.

stawiam na pompowtryski... u mnie byly wymieniane jeszcze za starego wlasciciela..... niestety koszt spory... chyba ze jest zestaw do regeneracji chociaz nie slyszalem.... ale jak napisal jaboleq komputer prawde ci powie

Pompowtryski były montowane tylko w grupie VAG i w TIR-ach w JTD jest common rail tak w gwoli ścisłości. Tak jak kolega jaboleq napisał, podpiąć komputer i sprawdzić dokładnie czy nie ma błędów i wszystkie parametry związane z układem zasilania paliwem.

Edit. kolega lesio146 mnie uprzedził :)

Witam.
Jestem tu na nowo. Nie podłączyłem pod komputer bo za dużo zamieszania z tym, laweta itd... Zabrałem się dziś do pracy z moją Alfką:) zacząłem od czyszczenia różnych rzeczy: czujnik położenia wału EGR <zaślepiony był nie wiem czy to dobrze czy nie??> filtr powietrza, sprawdziłem napięcie paska rozrządu i końcu dotarłem do listwy na której odłączyłem czujnik ciśnienia paliwa. O dziwo wszystko się naprawiło a po ponownym podłączeniu te same obiawy. Przeczyściłem troszkę ten czujnik i po podłączeniu samochód wykrył błąd ale pracuje równo i nic się z nim prawie nie dzieje. No właśnie prawie bo w ogóle nie uruchamia się turbina. Dlatego moje pytanie czy to może być spowodowane tym czujnikiem paliwa??

Filtr paliwa nie jest zasyfiony? sprawdź filtr w baku a pompce i wyczyśc

Amortyzatory
Powrót