Po odpaleniu stuka.

werter81

Nowy
Auto
156,2.4JTD & 159,2.4JTDm SW
Witam.
Dzisiaj odpaliłem auto i pojawił się stukot i pisk w okolicach alternatora lub pompy wspomagania,przy skręcaniu kierownicą piszczenie się nasila i stuka jeszcze bardziej,żadna kontrolka się nie zapala.
Co to może być?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

hmm a wymieniałeś już kiedyś koło pasowe?? jeśli nie to przyjrzyj się czy guma(tłumik drań) w środku koła nie jest już ze starości popękany... u mnie to stukało... no i łożysko od klimy... ale ja bym obstawiał koło pasowe w sumie;). jaki to jest odgłos? bardzo głośny?? najlepiej na kanale osłuchać co dokładnie hałasuje pozdr

- - - Updated - - -

no i prawdopodobnie pasek już ma dosyć albo jest luz na pasku. jak już byś tam zaglądał to warto sprawdzić stan rolek prowadzącej i napinających... bo nigdy nie wiadomo

hmm a wymieniałeś już kiedyś koło pasowe?? jeśli nie to przyjrzyj się czy guma(tłumik drań) w środku koła nie jest już ze starości popękany... u mnie to stukało... no i łożysko od klimy... ale ja bym obstawiał koło pasowe w sumie;). jaki to jest odgłos? bardzo głośny?? najlepiej na kanale osłuchać co dokładnie hałasuje pozdr

- - - Updated - - -

no i prawdopodobnie pasek już ma dosyć albo jest luz na pasku. jak już byś tam zaglądał to warto sprawdzić stan rolek prowadzącej i napinających... bo nigdy nie wiadomo

Stukot jest głośny,koła pasowego jeszcze nigdy nie wymieniałem,za to rolki tak,miesiąc temu.

Przyczyn może być kilka więc najlepszym rozwiązaniem jest porządne osłuchanie/oględziny niż przypuszczanie i wróżenie z fusów ;)

Warto samochód odpalić bez paska wielorowkowego żeby nie było niespodzianki (czyli dalszego stukania). Sprawdz jeszcze czy czasem nie masz sprzęgiełka na alternatorze zamiast zwykłego koła.

Sprzęgiełko jednokierunkowe na altku pewnie jest (bo raczej musi być) i nie wykluczone że to ono stuka. Może wydawać różne odgłosy od rzężenia po stuki.

Amortyzatory
Powrót