zepsułem egr...

dulik82

Nowy
Auto
AR156 1.9jtd '01 SW
witam, w sobotę zabrałem się za czyszczenie zaworu egr, zasyfiony był niesamowicie i nie mogłem sobie z nim poradzić, więc postanowiłem go rozkręcić, co okazało się dużym błędem ponieważ urwałem zawór, tzn skrócił się o długość gwintu w nakrętce fi 4, nagwintowałem kawałek i skręciłem jednak jest teraz krótszy i na pewno i nie działa tak jak powinien, dodam jeszcze że zaślepiłem go zgodnie z instrukcją, obawiam się jednak czy ta nakrętka się nie odkręci, bo jak wpadnie do kolektora to może narobić niezłego bigosu, rozważam założenie dodatkowej zaślepki od strony kolektora ssącego.

A po co ją odkręcałeś? Teraz to lepiej szukaj używki a nie kombinuj.

odkręcałem żeby wyczyścić, zaślepka jest pełna, teraz pytam czy lepiej zaślepić z drugiej strony czy lepiej go wymienić na sztukę chociaż i tak nie będzie swojej roli spełniał

Żeby go wyczyścić nie trzeba tej śrubki odkręcać. Ja bym mimo zaślepki pełnej zmienił ten EGR. Zanim się wziąłeś za czyszczenie mogłeś poszukać o tym na forum i pewnie byś uniknął tej awarii.

Może czegoś nie rozumiem ,ale jak masz pełna zaślepkę to po co Ci sprawny EGR, przecież i tak nie spełnia swojej funkcji!.

Ale może koledze nie chodzi o jego działanie a o fakt, żeby był sprawny mimo, że praktycznie nie będzie spełniał swojej roli.

BTW zaślepiając EGR całkowicie jego czyszczenie mógł sobie darować, no ale skoro chciał mieć czysty... ;)

Zasadź drugą zaślepkę i po sprawie, nawet jak się urwie to "tylko" będzie dzwonić.

dzięki za odpowiedzi, chyba jednak zastosuję drugą zaślepkę, koszt drugiego egru jest za duży żeby wywalać tyle kasy na coś co nie będzie działać i do niczego nie będzie potrzebne, a moja przygoda niech będzie nauczką dla innych nadgorliwych.

niektórzy mawiają, że jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz :D

Ale po co go czyściłeś:confused: jak jest zaślepiony!!!!

Może egr jeszcze działał ale był brudny więc go wyczyścił,żeby się nie zaciął i nie zepsuł. Jakby miał sprawny egr to zawsze mógł wywalić zaślepkę i powrócić do auta z egr :)

Może egr jeszcze działał ale był brudny więc go wyczyścił,żeby się nie zaciął i nie zepsuł. Jakby miał sprawny egr to zawsze mógł wywalić zaślepkę i powrócić do auta z egr
jakieś to pokrętne :) mam wrażenie ,że sie nie zastanowił nad tym co i po co robi:)

dzięki za odpowiedzi, chyba jednak zastosuję drugą zaślepkę, koszt drugiego egru jest za duży żeby wywalać tyle kasy na coś co nie będzie działać i do niczego nie będzie potrzebne, a moja przygoda niech będzie nauczką dla innych nadgorliwych.

Podejdźmy do sprawy naukowo.
Skręcanie to stan obciążenia materiału, w którym na materiał działa moment, nazwany momentem skręcającym, działający w płaszczyźnie przekroju poprzecznego materiału. Powoduje on występowanie naprężeń ścinających w płaszczyźnie równoległej do płaszczyzny działania momentu. Kolega po prostu przekroczył graniczny stan nośności.

Można też prościej. Wieszcz narodu, Karol Olgierd Borchardt, napisał: "znaczy, za silny!"

Amortyzatory
Powrót