• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana łożyska przód bez ściągania zwrotnicy?

• Autor wątku Autor wątku kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowal

Guest
Witam
Przeszukuję forum od jakiegoś czasu i nigdzie nie znalazłem jasnej instrukcji wymiany łożyska przedniego w obudowie. Ostatnio natknąłem się na alledrogo z takim wynalazkiem http://allegro.pl/zestaw-sciagaczy-do-lozysk-sciagacz-odklejacz-wawa-i3171271421.html i moje pytanie brzmi: czy coś takiego sprawdzi się przy wyjęciu łożyska z piasty na zwrotnicy ? Może ktoś zna inne sposoby wymiany i mógłby się podzielić wiedzą. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

wydaje mi sie że to jakaś lipa bedzie. do ściągania potrzebna prasa albo po domowemu młota.
myśle że to za słabe będzie i nie da rady wyciś łożyska

Kilka tygodni temu zmieniałem łożysko. Wyjęcie zwrotnicy to nic wielkiego. Potem odkręcić 4 śruby mocujące łożysko i wytłuc je młotkiem i wybijakiem. Nowe łożysko wciśniesz skręcając długą śrubę przełożoną przez łożysko i zwrotnicę...
Zwrotnicę i tak będziesz musiał połowicznie odkręcić żeby wyjąć półoś. Nie ma sensu się męczyć na samochodzie...

Ja zmienilem na samochodzie w 2h bez zadnej prasy czy sciagaczy ale trzeba wiedziec gdzie "przylozyc" itd, drugie poszlo juz na prase wiec zmiana to byl moment nie liczac wymontowania i zamontowania calej zwrotnicy ;]

Ja też zmieniałem pierwszy raz łożysko na samochodzie, jednak moje strasznie ciężko było wybić ze zwrotnicy "zapieczone było" całość około 2h jak kolega wcześniej napisał. Jak zmieniałem łożysko z drugiej strony to postanowiłem wyjąć zwrotnicę. Czas operacyjny 1.5h nie spiesząc się:) jak ją wyjmiesz to naprawdę będzie łatwiej i nie narażasz na uszkodzenia sworzni wahaczy.
Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowanie. Może tak ktoś by się podjął napisania manuala co i jak robić by się nie narobić? :D

Ok,
Więc tak:
1 Odkręć śrubę zabezpieczającą piastę koła (normalnie w lewo)
2 Odkręć śruby mocujące koło.
3 Podnieś auto do góry i zdejmij koło
4 Zdejmij sprężynę z zacisku hamulca
5 Zdejmij zacisk, (do odkręcenia zacisku potrzebny klucz ampulowy nr 7)
6 Odkręć śruby jarzma zacisku chyba 19 klucz
7 Odkręć tarczę hamulcową i ją zdejmij
8 Odepnij kabel od czujnika ABS i powyciągaj go z "opasek" trzymających
9 Odkręć śruby sworzni górnego i dolnego wahacza oraz końcówkę drążka kierowniczego
10 Weź dwa młotki jeden ok 2 kg drugi min 0,5 kg. Większy przyłóż do jednej strony zwrotnicy w miejscu mocowania sworznia a mniejszym uderz w zwrotnicę po drugiej stronie. Po dwóch trzech razach sworzeń powinien wyskoczyć. Tak zrób z pozostałymi sworzniami
11 Wyjętą zwrotnicę ułożyć na dwóch drewnianych klockach zewnętrzną stroną do dołu. Dobrąć rurkę o odpowiednie średnicy do średnicy zabieraka piasty tak aby wybić "wieloklina"i uderzyć w rurkę większym młotkiem.
12 Odkręć cztery śruby mocujące piastę do zwrotnicy (chyba 8-ka ampulowa), Następnie wybić obudowę łożyska ze zwrotnicy (uwaga na czujnik ABS)
13 Aby zdjąć wewnętrzną część łożyska z zabieraka ja posługuję się szlifierką z cienką tarczą. Robię 2 nacięcia tak jakby gwint na wewnętrznej części łożyska jak najgłębiej ale tak aby nie naciąć zabieraka. Następnie jedno lub dwa uderzenia młotkiem i przecinakiem i kawałek łożyska odpada a wtedy zdejmuje je się bardzo lekko. (uwaga tylko na oczy łożysko jest bardzo kruche i potrafi odprysnąć jakiś mały kawałek dlatego używać okularów)
14 Oczyścić miejsce w zwrotnicy pod drugie łożysko i nasmarować dobrze smarem lekko wówczas wejdzie.
15 Zmontować wszystko w odwrotnej kolejności.
16 Po zakończonej pracy otworzyć wcześniej przygotowane piwo i cieszyć się wykonaną robotą.

Dzięki wielkie, nie wiem czemu ale nikt inny nie napisał nawet tak prostego manuala w dziale "zrób to sam" :D. Mam rozumieć, że prasa czy imadło do wciskania i wyciskania nie jest konieczne? Jak uważać mam na czujnik ABS, on jest od zewnętrznej strony czy w środku też na coś mam uważać ?

Czujnik ABS jest od wewnętrznej strony zwrotnicy, na pewno go zauważysz taki plastikowy jupek, który dotyka do bieżni łożyska. Samo łożysko (a w zasadzie jego obudowę) musisz wybić na zewnątrz czyli uderzasz od środka zwrotnicy.

Powodzenia w klupaniu w czujnik abs ;] Obchodz sie z nim "delikatnie" bo napewno bedzie ciezko wychodzil jesli siedzi tam od zawsze ;]

Amortyzatory
Powrót