• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Konsekwencje niewymiany poduszek silnika

• Autor wątku Autor wątku Bladositto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bladositto

Guest
Witam,

mam już troche zużyte poduszki silnika. Jest wstrząs przy odpaleniu i gaszeniu silnika. Podczas jazdy prawie wcale. Nie przeszkadza mi to aż tak bardzo i zastanawiam się czy warto wymieniać. Jakie są konsekwencje zostawienia starych poduszek?

W końcu coś się urwie ;) silnik i skrzynia mogą zmienić połorzenie wtedy i możesz stracić możliwość zmiany biegów. Wszystko zależy od tego która to poduszka nie wytrzyma ;)

Konsekwencje będą takie że potem będzie drożej bo trzeba bedzie wymienić nie tylko poduszki mocowania

Czyli zdecydowanie nie jest to coś na czym można oszczędzić. To może inaczej. Czy ma ktoś doświadczenia z tańszymi zamiennikami? Ile powinna kosztować wymiana wszystkich poduszek?

Przy okazji wymiany poduszek sprawdź sobie stan drążka reakcyjnego który znajduje się po stronie rozrządu ja tam miałem wybitą ta gumę i tez telepotało przy zapalaniu i gaszeniu silnika.

Można by przyoszczędzić na poduszkach i ich nie wymieniać. Podwiesić silnik ze skrzynią na trytkach albo poskręcać drutem i już. Poduszki silnika nie są jakąś strasznie ważną częścią :wacko:

Kiedyś widziałem wyjęty wirnik z turbiny i zaślepioną dziurę po nim w korpusie turbiny śrubką i nakrętką (no bo po co komu turbina) to takie poduszki z trytek i drutu przy tym pikuś :girl_wacko:

Zauważmy, że te "wstrząsy" przy odpalaniu i gaszeniu to raczej nie wina poduszek :)

po urwani poduchy pod skrzynią, była laweta ściągana, choć można było ciągnąć na linie, ale spoko. Więc nie ma co zwlekać, podjeć do mechanika spojrzy na zawieszenie silnika i się okaże
bo koszty mogą być większe

Wymiana poduszek silnika to zalecenie mechanika. Powtórze pytanie, bo nie padła odpowiedź. Ile powinna kosztować wymiana tych poduch (z ich ceną włącznie)? Oraz czy warto używać zamienników?

ja jestem na etapie wymiany poduszek silnika i wymieniam wszystkie po kolei... poduszka lewa silnika 160 zl z przesyłka na allegro idzie wyrwac. Za poduszke skrzyni ta na srodku mala dalem 75 zl z przesylka. Została mi tylko poduszka prawa silnika ale nie moge dorwac taniej niz 260 zł (i tu przy okazji pytanie czy ma ktos namiar na jakis tani zamiennik ? )

podsumowujac wymiana poduszek nie jest za tania :P ale mozna to smialo zrobic samemu jesli masz kanał. Poduszki boczne silnika wymienisz na lewarku zwalajac kola z przodu poduche skrzyni srodkowa musowo kanal albo podnosnik ew. najazdy..

Amortyzatory
Powrót