• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Pęknięta sprężyna - sportpack

czarek1982

Nowy
Auto
156 FL 1.9 16V A5000 (110kw)
czesc. w ostatnim czasie zabrałem się za przegląd wiosenny belli i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem że mam pękniętą sprężynę w tylnym zawieszeniu.
mam 156 1.9 SW FL mjet na sportpacku. Chodzi mi po głowie zakupienie sprężyny używanej, acz nie chciałbym sie naciąć na sprężynę o innych właściwościach aniżeli jest u mnie. Czy mógłby mnie ktoś wesprzeć wiedzą czy warto poszukać na szrocie, a jeśli tak to z jakich modeli mogę podebrać?

Chodzi mi po głowie zakupienie sprężyny używanej, acz nie chciałbym sie naciąć na sprężynę o innych właściwościach aniżeli jest u mnie.

I tak kolego sprężyny trzeba wymieniać parami.

Czy mógłby mnie ktoś wesprzeć wiedzą czy warto poszukać na szrocie, a jeśli tak to z jakich modeli mogę podebrać?

Jeśli masz kolego SW sportpack to z tyłu u Ciebie siedzi zawieszenie NIVO (jeśli nie wiesz co to, to poczytaj na forum) i tam idzie zupełnie inna sprężyna.
Jeśli chcesz to mam do sprzedania dwie sprężyny od nivo, które ostatnio u siebie usuwałem.
Tyłek nie siedzi Ci jakoś nisko? Bo może już nivo też kwalifikuje się do wymiany.
A co do szrotu to jeśli nie są wygniecione to możesz brać śmiało.

I tak kolego sprężyny trzeba wymieniać parami.

Jeśli masz kolego SW sportpack to z tyłu u Ciebie siedzi zawieszenie NIVO (jeśli nie wiesz co to, to poczytaj na forum) i tam idzie zupełnie inna sprężyna.
Jeśli chcesz to mam do sprzedania dwie sprężyny od nivo, które ostatnio u siebie usuwałem.
Tyłek nie siedzi Ci jakoś nisko? Bo może już nivo też kwalifikuje się do wymiany.
A co do szrotu to jeśli nie są wygniecione to możesz brać śmiało.

a widzisz. Poruszyłeś moją ciekawość (za co dzięki) i faktycznie SP był tylko na nivo- którego u mnie nie ma, a przynajmniej sugerując się taką fotą
foto
Cieszę się z tego a jednocześnie zastanawiam nad tą informacją o sportpacku, bo wyczytałem że jeśli chodzi o zawias w SW to są tylko 2 opcje albo nivo, albo standard. Czy mając zatem standardowe zawieszenie mogę podebrać jakąkolwiek parę sprężyn do 156, czy ma być stricte pod SW? Muszę zorientować się w dalszej części o koszty takiej pary :)

Dobrze że wstawiłeś fotę :) To jest właśnie amortyzator NIVO :)
Także jak będziesz chciał sprężyny to napisz do mnie na PW jeśli chcesz używki.

Dobrze że wstawiłeś fotę :) To jest właśnie amortyzator NIVO :)
Także jak będziesz chciał sprężyny to napisz do mnie na PW jeśli chcesz używki.

Dokładnie jak mówi przedmówca masz Nivo, wiem bo u mnie siedzi taki sam zestaw:D

koledzy koledzy :) napisałem "nivo- którego u mnie nie ma" :)
Co zatem idzie moje pytanie to mogę podebrać jakąkolwiek parę sprężyn do 156, czy ma być stricte pod SW? A może ktoś ma dos do polecenia? :>

Amortyzatory
Powrót