nie włącza sie sprężarka klimatyzacji,klima nabita,szczelna ,na krótko startuje,

sołtys

Nowy
Auto
147 1,9 jtd buda GTA.147GTA Q2,156 2.5V6 Q2 była, ,Giulietta QV,Mito QV,75 3.0 V6,Alfetta GTV
Witam. Szukam wskazówek gdzie znaleźć przyczynę nie startującej sprężarki klimatyzacji. Klima nabita 650 gr czynnika ,szczelna lecz nie chce włączyć się sprężarka. Po podaniu zasilania na krótko włącza się,chłodzi wentylatory pracują tak jak trzeba. Sprawdziłem bezpieczniki i przekaźnik sprzęgiełka sprawne. Kontrolka na panelu świeci po naciśnięciu przycisku AC.
Może ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi. Wyczytałem na forum że 650 gram czynnika to za dużo i się nie włączy, to nie prawda ale z ciekawości upuściłem do 500 gr i to samo. Jedyny dziwny objaw jaki może mieć coś wspólnego to wyczuwalne falowanie wentylatora nawiewu na kaźdym biegu (zwalnia i przyspiesza) czy może jest jakiś sterownik tzw jeż który steruje załączeniem i coś uwaliło. Z góry dzięki za podpowiedzi i wskazówki.

możliwe że masz uwalony czujnik ciśnienia, nie powiem ci na 100%, bo ja mam to samo, wlasnie wymienilem czujnik, ale nia mam auta bo się lakieruje.

u mnie podobnie, raz jest tak że klima odpali się trochę pochodzi i sama się wył i za chwile sama się włączy popracuje trochę i znowu słyszę jak sprężarka się wył. Wentylator załącza się normalnie. Gdy chwile działa leci zimne powietrze tak jak to było wcześniej

U mnie na początku po nabiciu za dużo czynnika tez tak było. Często włączałem klimę i potem już ,,się naprawiło''
Załącza się normalnie i nie ma z tym problemu. Może jakiś czujnik właśnie.

U mnie na początku po nabiciu za dużo czynnika tez tak było. Często włączałem klimę i potem już ,,się naprawiło''
Załącza się normalnie i nie ma z tym problemu. Może jakiś czujnik właśnie.
Miałem tak samo. Po nabiciu czynnika sprężarka klimatyzacji włączała się i wyłączała co pięć sekund. Po upuszczeniu czynnika wszystko wróciło do normy a mechanik stwierdził, że jeżeli powrócą objawy włączania i wyłączania to należy wymienić czujnik ciśnienia, który widać po podniesieniu maski po lewej stronie silnika.

nadmiar czynnika nie ma wpływu na włączanie lecz tylko na zbyt częste wyłączanie sprężarki a to że nie chce się włączyć to należy sprawdzić czy włącza się z kompa przez np. fes, jeśli tak należy sprawdzić czy czujnik ciśnienia nie rozłączył układu sterowania sprężarki
napisz którego auta to dotyczy to ci powiemy w którym miejscu znajdziesz czujnik ciśnienia

156 V6, bo napisał w dziale 156 :p
Również obstawiam presostat.
Czynnik w przedlift 650, po FL 500.

Ostatnia edycja:
Tak jak koledzy mówią - zacznij od sprawdzenia ilości czynnika (bo może rzeczywiście masz spory nadmiar). A w drugiej kolejności czujnik ciśnienia.

W sumie to tutaj nie ma co grybać. 650/500 i się wyłącza, presostat do wymiany.

W wersji po lifcie tylko wnetrza tez ma byc 500g?

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Podłącze się pod temat, czy czujnik ciśnienia może być również sprawcą tego iż sprężarka się wogóle nie załącza?

A odp. na moje pytanie? Bo wlasnie jestem w serwisie klimy;)

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Chłopaki ja mam przedlift,presostat pod prawym reflektorem. Możecie podpowiedziec które piny zmostkowac w kostce żeby sprawdzic czy presostat padniety. W sumie mam presostat na podmianke ale musiałbym czynnik sciągać więc może by sie udało na kostce zmostkowac i sprawdzic czy ruszy?

Jak nie uzyskasz odpowiedzi, to ja sprawdzałem tak: drucik do jednego i do drugiego, nic się nie działo, no to z następnym aż coś się wydarzy. Nic nie wybuchnie.

zaczekam na jakieś bliższe podpowiedzi a jak nie to biore spinacz i jade po kolei :D

jak odkręcisz presostat to czynnik nie ucieknie. jest on przykrecony do zaworu takiego jak powiedzmy wentyl w kole (identyczny jak maszynka samochodowa) i sam czynnik nie ucieknie. jeśli wcisniesz w środku zawór to wtedy zacznie uciekać- wiem bo sam zmieniałem presostat...możesz spokojnie odkręcać

Amortyzatory
Powrót