Dziwne odgłosy przy hamowaniu

maybah

Nowy
Auto
AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.
Witam.
Długo mnie nie było bo nic się nie działo:cool: a teraz mam problem:
1. Zawsze jak pierwszy raz hamuję alfą słychać głośne tarcie.
2. Tarcie jest coraz mniej słyszalne jak więcej razy hamuje.
3. Przy hamowaniu słychać takie jakby dudnienie du du du :confused:(częstotliwość zależna od prędkości jazdy przy hamowaniu).
4. Jak skręce koła podczas jazdy też coś jakby ocierało (częstotliwość zależna od prędkości jazdy przy hamowaniu).
5. Na kierownicy żadnych drgań nie odczuwam.
6. Przy mocniejszym wciśnięciu hamulca odczuwam jakby on pulsował (może to tylko moje wrażenie).
7. Klocki hamulcowe są OK. (sprawdzałem)
Miał z Was ktoś już taki problem?
Jak hamuje z większych prędkości to aż strach że koło mi odpadnie.
Koledzy poradźcie coś.
Z góry dziękuję za sugestie i porady.
Pozdrawiam.

Za każdym razem występują te dźwięki, czy po dłuższym postoju? Jak tarcze?

Za każdym razem. To niby od tarcz też to dudnienie może być? Tarcze to chyba od nowości siedzą. góra tarcz po obwodzie zardzewiała a i na powierzchni tarcz zauważyłem takie stemple koloru czarnego jakby zarys klocka hamulcowego.

Ostatnia edycja:
Za każdym razem. To niby od tarcz też to dudnienie może być? Tarcze to chyba od nowości siedzą. góra tarcz po obwodzie zardzewiała a i na powierzchni tarcz zauważyłem takie stemple koloru czarnego jakby zarys klocka hamulcowego.
Sam sobie odpowiedziałeś:) tarcze do wymiany:)

Wykosztuj się na inne tarcze, te jak się nagrzeją to tylko do kosza się nadają, miałem wytrzymałem na nich 30 tysięcy kilometrów i poszły na śmietnik. Do normalnej jazdy jeszcze ujdą, ale przy dawaniu w palnik kilka hamowań ostrzejszych i ich nie ma

przy pierwszym hamowaniu ściera się rdza z tarczy.

podejrzewam, że lekko pokrzywione, bo są albo już za cienkie, albo w kałuże wjechałeś przy rozgrzanych hamulcach.

osobiście uważam, że w na hamulcach nie można oszczędzać, trw masz po 330zł, no ale mogę być w błędzie, że trw są najlepsze.

btw. co oznacza Spotr Pack 2??

btw. co oznacza Spotr Pack 2??

- felgi telefony 16
- plastikowe progi
- środek w imitacji karbonu i czarnych tarczach zegarów z bursztynowym podświetleniem
- niższe i twardsze zawieszenie
- fotele materiałowe Recaro

Bicie na kierownicy masz na 100 procent od krzywych tarcz. Tak informacyjnie , tarcze nie krzywią się podczas wjazdu w kałuże! Krzywią się z przegrzania,po wytarciu 2mm tarczy można ją odrazu wyrzucić na złom.

Bicie na kierownicy masz na 100 procent od krzywych tarcz. Tak informacyjnie , tarcze nie krzywią się podczas wjazdu w kałuże! Krzywią się z przegrzania,po wytarciu 2mm tarczy można ją odrazu wyrzucić na złom.

takie dududu to od krzywych tarcz. A pulsowanie przy mocniejszym hamowaniu to byc moze ABS sie zalacza, lub tez od krzywych tarcz. wymien tarcze i klocki

takie dududu to od krzywych tarcz. A pulsowanie przy mocniejszym hamowaniu to byc moze ABS sie zalacza, lub tez od krzywych tarcz. wymien tarcze i klocki

Ja mam coś takiego jak jadę szybciej i lekko skręcę koła. Czy to też tarcze. Ogólnie nie wyglądają za dobrze, ale bicia nie ma na kierownicy ani pulsowania.

Amortyzatory
Powrót