• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

remoncik zawieszenia prosze o porady dot. wybranych przeze mnie czesci.

alfagawrys

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']
Witam, wrocilem niedawno z przegladu zawieszenia od naszego kolegi z forum ( @dobry. jeszcze raz dzieki:P) i mam do wymiany pare rzeczy takich jak :
- Prawy gorny wahacz
- Gumy stabilizatora przedniego i tylnego
- Lacznik stabilizatora tylny lewy.

Moje pytanie jakie czesci w rozsadnej cenie moge zakupic do mojej belli?

Poszperalem w allegro i znalazlem kilka ciekawych ofert:
- Wahacz gorny delphi http://allegro.pl/wahacz-gorny-prawy-alfa-romeo-147-156-delphi-i3215527347.html
- Lacznik stabilizatora http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-alfa-romeo-147-156-tyl-i3204704183.html
- Gumy stabilizatora tyl (podobno oryginal) http://allegro.pl/guma-stabilizatora-tyl-alfa-147-156-oryginal-i3213749509.html
- Gumy stabilizatora przod http://allegro.pl/alfa-romeo-156-lancia-lybra-tuleje-stabilizatora-i3224896984.html

Czy ktos mial stycznosc z tymi czesciami, czy ktos je poleca lub odradza? Lub na co moge zamienic powyzsze czesci?
Z gory dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam :P

Ostatnia edycja:
na pewno taki masz z tyłu?? u mnie jest z wyglądu taki, ale może są różne http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-tyl-alfa-156-156-sw-gt-wawa-i3208258618.html

no wlasnie ja nie wiem jaki mam i nie bardzo sie na tym znam. Bazuje jedynie na opisach aukcyjnych ale tutaj oba sa dedykowane do alfy 156. Byc moze roznica jest tylko taka ze tamten ma elementy plastikowe a ten drugi jest w calosci z metalu/aluminium wiec na chlopski rozum moze byc trwalszy. Sam nie wiem, czekam na opinie ekspertow :P

Jeszcze jedno pytanko co do podrobek trw na allegro. Czy jest ich duzo i czy kazdy wahacz trw w cenie 200zl = podroba? Czy podroby trw sa lepsze od vemy czy tez fasta?

Na stabilizator nie ma nic trwalszego jak adaptacja gum z 125p,glupio moze brzmi ale jest to trwale,mimo wszystko musisz wejsc pod auto z suwmiarka i zmierzyc srednice drazka,dobty jest tez impergom.gorny wahacz ostatnio przekonal mnie DYS,fajnie wykonane.

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

co do adaptacji gum z fiata 125p to wchodza one bez przerobek? Ciekawy temat tylko gdzie znalesc czesci do duzego fiata :P

Delphi ogólnie dobra firma ale z wahaczami górnymi nie miałem styczności. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma co się pchać w niesprawdzone wahacze górne, lepiej w sumie dołożyć te 60zł i mieć TRW tylko ważne żeby był ze sprawdzonego źródła, tym bardziej że dużo roboty w zawiasie nie masz to Cię nie szarpnie jednorazowo bardzo po kieszeni.

Gumy - koniecznie zmierz drążki i gumę najlepiej kupić o milimetr mniejszą ponieważ jak wiadomo farba się zdziera ze stabilizatora. Impergom robi dobre gumy.

Łączniki kupił bym jak w oryginale czyli z tworzywa firmy - swag, febi , trw. Ja mam swaga dałem po zniżkach za komplet 55zł, normalnie pewnie koło 80zł

P.s czasem lepiej wydać raz te 100-150zł więcej niż potem się wkur... że za pare tyś km znów coś puka

Miałem 2 x delphi 3 wytrzymały po 25 -28 tyś, jeden 3 tyś. Łącznik na tył to JGR mam go od 10 tyś i ok.

Łączniki mam jakieś najtańsze na przedzie z KRAFTa czyli jakiś brend ale jest spokój
Gumy z dużego fiata trzeba zacisnąć ale nic trudnego nie to impergom i wio,ale musisz zmierzyc ten drążek i wsadzic milimetr mniejsza tuleje
Górny wahacz musi być posmarowany smarem deliktanie w miejscu gdzie tuleja metalowa wchodzi w szczeline gumowej bo ci będą skrzypieć wahacze a z firmy DYS właśnie byłem zaskoczony że są fabrycznie przesmarowane
Mam dostęp do tych części w dobrych cenach jeśli potrzebujesz wal śmiało!
Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy!:D

Jgr jest ok ,natomiast czy TRW do tyłu nie robiło tylko plastikowych a ten jest metalowy?

Daliście linka do TRW, które podejrzanie wygląda. No i jakoś specjalnie tanie to nie jest.

Kup polskie JGR, ja również polecam. W te chinole sie nie baw. Jak już kupujesz TRW to z pewnego źródła, bo podróbek na allegro coraz wiecej. Jak chcesz orginały to poszukaj użytkownika tanifiat na allegro.

jak chcesz drążek z przodu zmierzyć, to skręć koła max w prawo, i będzisz widział rurkę. Jak nie masz suwmiarki, to weź klucz 22, tak wciśniesz go na rurkę, to masz 22mm, wtedy kup gumy 21

Czyli na tył śmiało można założyć, te metalowe łączniki stabilizatora JGR...?
Chce się upewnic w 100%, bo wiekszosc na necie jest plastikowych...

A mam pytanie...
Złapałem za te tylne łączniki i bez mocnego wysiłku obkrecalem tą czesc z tworzywa na lewo-prawo w kolo ich osi. Czyli są do wymiany...?czy to tak ma...?

A mam pytanie...
Złapałem za te tylne łączniki i bez mocnego wysiłku obkrecalem tą czesc z tworzywa na lewo-prawo w kolo ich osi. Czyli są do wymiany...?czy to tak ma...?
Nie, to normalne,że sie ruszają we wszystkich płaszczyznach, do wymiany są jak są stuknięcia przy ruszaniu na sprubój ten plastik odciagac od nakretki. Wtedy ma byc zero luzu

Panowie dostalem informacje od mechanika naszego z forum, ze rurki stabilizatora wszystkie sa tej samej srednicy wiec nie ma sie co rozczulac nad tym hmm ciekawa jest rozbieżność informacji :P

Amortyzatory
Powrót