Stuk przy hamowaniu

Majkel™

Nowy
Auto
159 3.2 Q4
Witam,
na mocnym dohamowaniu, gdy musi się uruchomić ABS, z przodu auta (ciężko określić dokładnie, ale brzmi jak zablokowane koło wpadające w dziurę) wydobywa się pojedynczy stuk. Po tym zaczyna działać ABS i auto grzecznie się zatrzymuje. Generalnie problemów ze skutecznością hamulców nie ma. Kolega powiedział mi, że może stukać pompa ABS i że jest to normalny objaw. Ma rację, czy przyjrzeć się temu bliżej? Płyn hamulcowy wymieniany rok temu. Z tyłu mam do wymiany klocki i tarcze, ale wstrzymuję się z tym bo będę wrzucał tarcze 271mm.

U mnie takie pojedyncze głuche stuknięcie pojawiało się też przy dynamicznym ruszeniu(strzał ze sprzęgła) i winny był jeden z dolnych wahaczy-luz na tulejce tylko nie pamiętam której.

Nie pomoge, ale u siebie zauwazylem ze kiedy ruszam i wcisne hamulec ,tez slysze pojedyncze gluche stukniecie ,dziwne ze kiedy zahamuje jeszcze raz ,to nic nie slychac...jest tak tylko kiedy dodam gazu i zahamuje...czytalem na forum ze moze to wina hamulcow.

Wahacze górne mają 3 tys. km. Poza tym zawieszenie raczej odpada, bo stuk pojawia się tylko przy hamowaniu i to mocnym. W dodatku, na 99%, występuje tuż przed uruchomieniem się ABSu.

a poduszki silnika i skrzyni biegów dobre?

Stawiam na wahacz dolny - luz na tulei.

Wysłane z mojego GT-I9000

może ktorys wahacz a mialem tez podobna opcje kiedy zuzyte byly gumy w gornych kielichah. ale lepiej wjedz na kanal wez breszke i posprawdzaj sobie wahacze i poduchy silnika i skrzyni zeby znalezc winowajce

Mechanik przy wymianie górnych wahaczy mówił, że reszta jest w porządku. Poduszek nie sprawdzałem. W weekend będę wymieniał amorki, to posprawdzam wszystkich Waszych podejrzanych i dam znać co wyszło. Dzięki piękne za rady.

gumy w gornych kielichah
Masz na myśli poduszki amora, czy jeszcze jakieś inne gumy?

Ostatnia edycja:
Majkel™;1190933 napisał:
Wahacze górne mają 3 tys. km. Poza tym zawieszenie raczej odpada, bo stuk pojawia się tylko przy hamowaniu i to mocnym. W dodatku, na 99%, występuje tuż przed uruchomieniem się ABSu.

Zobacz czy przy dynamicznym ruszeniu też Ci stuknie, nawet nie potrzeba pisku opon, tylko mocne szarpnięcie i też usłyszysz to puknięcie jak jest wybity dolny wahacz. Moja wahacze 5 tys km temu też były dobre, a teraz 3 mi stukają więc lepiej sprawdź ten wahacz ;) Przesuwa się przy dużym obciążeniu stąd ten głuchy pojedynczy stuk.

tak kolego. ale zanim sie za to wezmiesz co troche duzo roboty ci przesporzy sprawdz dół wahacze itp
Tak, jak mówiłem - w weekend będę wrzucał gwinta, także poduszki i tak będę miał na wierzchu, więc pewnie pójdą nowe. Sprawdzę jeszcze tą opcję z szybszym ruszeniem. Jeszcze raz dzięki Panowie.

Amortyzatory
Powrót