• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Urwana górna szpilka mocowanie reflektora

Czarnecki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTDm 20V 175KM 2005r.
Cześć,

urwała mi się w lewym reflektorze górna szpilka mocowania reflektora, przez co nie mogę nałożyć 2 podkładek regulacyjnych, tylko 1, żeby potem móc jakoś przyłapać nakrętką... Czy mogę gdzieś takową dokupić, czy pozostaje dorabianie? Chodzi o tą, która jest przykręcana we wzmocnieniu górnym na którym jest nr VIN, od środka jest zalane i nie widać łba, czy nie będzie problemu z jej wykręceniem na kontrę? Czy może tam jest łeb zalany, i pozostanie ucięcie, nawiercenie i nagwintowanie?

Pozdrawiam!

Uciąć, rozwiercić i dać zwykłą śrubę. Ona nie jest zalana, tylko przygrzana do blachy od wewnątrz.

Jak hefnę nakrętkę to nie zerwę tego przygrzania przy mocniejszej próbie wykręcenia? Jest tam w ogóle gwint, czy jest tylko przygrzana bez wkręcania?

Mam to samo tylko ze w prawej lampie:( lampka sie trzyma na poxipolu, musze to rozwiercic i zrobic nowy uchwyt do lampy ale to dopiero jak bede wysylal lampy do Proxima;)

Majkel, ale jak konkretnie to zrobiłeś? Może jakieś foto? ;) Jeżeli nie ma gwintu to przewierciłeś na przelot i dłuższą śrubę włożyłeś łbem od komory silnika i skontrowałeś ją nakrętką z drugiej strony, żeby trzymała? Tym sposobem nie użyłeś tych podkładek regulacyjnych poziom? Po rozwierceniu nic nie gwintowałeś ani nic?

Czarnecki napisał:
przewierciłeś na przelot i dłuższą śrubę włożyłeś łbem od komory silnika i skontrowałeś ją nakrętką z drugiej strony, żeby trzymała
Dokładnie tak zrobiłem, tylko przed nakrętką dałem jeszcze zwykłą podkładkę.

Czarnecki napisał:
Po rozwierceniu nic nie gwintowałeś ani nic?
Nie, nic nie gwintowałem.

Czarnecki napisał:
Tym sposobem nie użyłeś tych podkładek regulacyjnych poziom?
Nie bardzo wiem o jakich podkładkach mówisz. Może masz na myśli inną śrubę niż ja? Ja wymieniałem zaznaczoną na zdjęciu czerwoną strzałką:
http://www.forum.alfaholicy.org/att...krecona_sruba_pasie_przednim-sruby_gora_2.jpg

Mówimy dokładnie o tej samej ;) Na tej śrubie jest regulacja kąta reflektora i przed mocowaniem reflektora są takie prostokątne, wyprofilowane czarne podkładki do tego służące. Przynajmniej w polifcie... Dobra już wszystko wiem, w czwartek działam z tym.

Przy okazji pamięta ktoś z Was ile jest podkładek pod prawym i lewym reflektorem? Pod prawym mam 2, a pod lewym powinny być chyba 3, żeby świecił delikatnie niżej i nie raził nadjeżdżających z przeciwka? Jak ktoś znajdzie chwilkę to proszę o rzucenie okiem, bo nie pamiętam ile miałem sprzed urwania szpilki...

Te czarne gumowe podkładki są tylko w po FL. Ja mam u siebie po jednej.

Mówimy dokładnie o tej samej ;) Na tej śrubie jest regulacja kąta reflektora i przed mocowaniem reflektora są takie prostokątne, wyprofilowane czarne podkładki do tego służące. Przynajmniej w polifcie... Dobra już wszystko wiem, w czwartek działam z tym.

Przy okazji pamięta ktoś z Was ile jest podkładek pod prawym i lewym reflektorem? Pod prawym mam 2, a pod lewym powinny być chyba 3, żeby świecił delikatnie niżej i nie raził nadjeżdżających z przeciwka? Jak ktoś znajdzie chwilkę to proszę o rzucenie okiem, bo nie pamiętam ile miałem sprzed urwania szpilki...

Ilośc podkładek jest wynikiem pasowania reflektora a nie wysokości świecenia. Tę regulujesz pozycjonując odbłyśnik w reflektorze, natomiast podkładki pomagają wyrównać szczeliny montażowe. Ergo - w sensie funkcjonalnym są absolutnie zbędne.

Amortyzatory
Powrót