Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Scięte opony od wewnątrz

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 156 1.9JTD 16V 2002r

Domyślnie Scięte opony od wewnątrz

Witam. Mam pytanie odnosnie scietych opon. Ostatnio zauwazylem ze moja alfa przez 10tys km sciela mi opony od wewnetrznej strony. Pytanie, czy moglo byc to spowodowane zniszczonym zawieszeniem ktore nadawalo sie do wymiany (gorne wahacze, drazki kierownicze) bo wlasnie to powymienialem ostatnio w swojej belli. Dlatego pytanie do was drodzy alfaholicy... Mam sie czym martwic, szukac jeszcze przyczyny scinania opon czy juz powinno byc wszystko wporzadku ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Nie no skąd ten pomysł, iż rozwalony zawias ma wpływ na zużycie opon? Kamaaaaan....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rychu
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.9JTD SW

Domyślnie

Cytat Napisał DonnieDarko Zobacz post
    Mam sie czym martwic, szukac jeszcze przyczyny scinania opon czy juz powinno byc wszystko wporzadku ?
    Ścinanie opon jest jest efektem złego ustawienia zbieżności kół. Najlepiej podjedź na sprawdzenie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jeśli chodzi o ścinanie po wewnętrznej stronie kół to oczywiście przyczyną było rozwalone zawieszenie. W alfie nie ma regulacji kąta pochylenia koła.
    Jeśli zawieszenie jest zrobione to trzeba pojechać na geometrię (4 głowicową) i ustawić wszystko jak trzeba. Najpierw ustawia się tył a potem przód.
    Jeśli dalej kąt koła będzie nie właściwy, a jesteśmy pewni zawieszenia, to świadczyć to będzie o krzywej kolumnie McPhersona.
    (Wykluczam oczywiście krzywe felgi na kołach)
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

No wlasne ciekawe jest to ze dwie przednie opony mam sciete od wewnatrz. Tyl wyglada jak nowy. Gdyby uszkodzona byla zwrotnica badz kolumna mcphersona to cielo by chyba tylko jedna opone. Chyba ze uszodzone bylyby obydwie...Dobrze mysle ?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak wymieniałeś tylko przód (zawieche), a tył nie, to wiadomo iż to raczej z przodu będą komplikacje po wymianie drążków/końcówek kierowniczych bez późniejszego ustawienie/skontrolowania zbieżności.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Moze zle napisalem... Historia byla taka ze jezdzilem sobie na pukajacych gornych wahaczach, pojechalem na szarpaki zeby zobaczyc co jeszcze mam do zrobienia okazalo sie ze drazek i koncowke drazka. Mechanik w trakcie wymiany zawieszenia zauwazyl ze opony sa sciete. Na nowym zawieszeniu przejechalem poki co 500km wiec do zniszczenia doszlo na starym zawieszeniu... Zbieznosc ustawiona zaraz po wymianie wyjezdzie od mechanika. Dochodzi kolejna kwestia taka ze gosc ktory robil zbieznosc stwierdzil ze lewe kolo jest zabardzo pochylone do wewnatrz a katy sa nieustawialne. Prawe niby miesci sie w granicach natomiast lewe juz nie. (1.50'). Wahacze nowe, samochod NIBY bezwypadkowy a tu taki klops. Nie wiem co o tym myslec wszystkim. Jakies pomysly, podpowiedzi?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Te nowe wahacze to jakiej firmy?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał DonnieDarko Zobacz post
    Moze zle napisalem... Historia byla taka ze jezdzilem sobie na pukajacych gornych wahaczach, pojechalem na szarpaki zeby zobaczyc co jeszcze mam do zrobienia okazalo sie ze drazek i koncowke drazka. Mechanik w trakcie wymiany zawieszenia zauwazyl ze opony sa sciete. Na nowym zawieszeniu przejechalem poki co 500km wiec do zniszczenia doszlo na starym zawieszeniu... Zbieznosc ustawiona zaraz po wymianie wyjezdzie od mechanika. Dochodzi kolejna kwestia taka ze gosc ktory robil zbieznosc stwierdzil ze lewe kolo jest zabardzo pochylone do wewnatrz a katy sa nieustawialne. Prawe niby miesci sie w granicach natomiast lewe juz nie. (1.50'). Wahacze nowe, samochod NIBY bezwypadkowy a tu taki klops. Nie wiem co o tym myslec wszystkim. Jakies pomysly, podpowiedzi?

Kolego albo któryś wahacz ma jakiś wymiar nie teges, ale jest to mało prawdopodobne żeby aż tyle, a jeśli nie to krzywa kolumna McPhersona, ewentualnie felga.
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Po pierwsze dzieki za zainteresowanie tematem PRE2ES.
    Nie moge pojac jednej rzeczy. Przyjmujemy ze faktycznie z lewej strony faktycznie kolo ma zly kat i przez to opona jest scieta. Dlaczego kurde obydwie sa sciete. Gdybym mial powiedziec ktora bardziej to ta z prawej storny gdzie kat pochylenia kola miesci sie w normie podobno. (1.01'). To jest dla mnie niezrozumiale...