Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Pompa sprzęgła czy wysprzęglik

lukis
    Gość

Domyślnie Pompa sprzęgła czy wysprzęglik

Witam
    Wiem, ze temat wystepowal juz kilka razy na forum ale niestety nie znalazlem odpowiedzi i moich niecharakterystycznych objawow w innych watkach.
    Jestem nowym posiadaczem alfy 156 2.0 jts, autko mi sie bardzo podoba ale niestety mam problem pedalem sprzegla i wysprzeglaniem.
    Po zakupie auta pedal sprzegla byl twardy w calym zakresie ale w miare rozgrzewania sie auta pojawial sie taki efekt, ze lapal coraz nizej - momentami bylo ciezko wrzucic bieg. Wczoraj wymienilem plyn hamulcowy i od tego momentu jest przez caly czas tak samo zle - bez wzgledu na temperature pedal sprzegla lapie dopiero tuz przy podlodze i w praktyce nie wysprzegla calkowicie.
    Nie ma zadnych wyciekow - plynu nie ubywa.
    Z tego co przeczytalem to moze byc to zarowno wysprzeglik centralny jak i pompa przy pedal sprzegla. Czy jest jakas mozliwosci sprawdzenia czy wina na 100% nie lezy po stronie pompy?
    Wydaje mi sie, ze mechanik, ktory wymienial plyn hamulcowy nie usunal jednak starego plynu z wysprzeglika bo chyba jedyna mozliwoscia usuniecia starego plynu jest jego odessanie. Czy to mozliwe, zeby stary zuzyty plyn hamulcowy dawal takie objawy?

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

może po prostu masz zapowietrzony wysprzeglik...
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.
    Albert Einstein

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

a pedał Ci nie opada??

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sprzęłgło do wymiany

lukis
    Gość

Domyślnie

kazda proba odpowietrzenia wysprzeglika nie przynosi rezultatow, mimo, ze jakies powietrze uchodzi
    chodzi dokladnie o taki wysprzeglik z zaworkiem u gory: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wysp2.jpg
Wyświetleń:	557
Rozmiar:	58.1 KB
ID:	98735

pedal sprzegla faktycznie zasysa sie momentami i nie odskakuje do gory

nie rozumiem tylko faktu dlaczego, przed wymiana przynu hamulcowego sprzeglo dzialalo normalnie poki nie hamowalem duzo i nie jezdzilem duzo po miescie - na krotkich odcinkach nic sie nie dzialo ze sprzeglem i pedal dzialal normalnie
    wczoraj po wymianie plynu jest caly czas fatalnie - nawet na zimnym silniku
    jaki ma zwiazek temperatura silnika czy plynu z praca sprzegla?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

wyjmij zawleczkę zabezpieczającą i delikatnie cofnij przewód aż powietrze z płynem zacznie uciekać odpowietrznikiem. Następnie latarka i przez otwór w skrzyni obserwujesz zachowanie wysprzęglika gdy druga osoba naciska pedał... Jeśli nie ubywa ci płynu z wysprzęglika to padła ci pompka....
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.
    Albert Einstein

lukis
    Gość

Domyślnie

czy przypadkiem odpowietrzania nie powinno sie przeprowadzac w taki sposob:
    http://forum.fordclubpolska.org/show...97#post1750926

jak inaczej pozbyc sie calego starego plynu, ktory zalega w wysprzegliku?

na pewno nie mam zadnych ubytkow plynu hamulcowego

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

ja robiłem tak i nie ma problemów:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._sprzegla.html

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Nie da się.... Jest to układ zamknięty... Jakaś mała ilość zawsze zostanie w samym wysprzęgliku... Różnica polega na tym że po wymianie przy wciskaniu pedału wysprzęglik będzie wypełniał się świeżym płynem... Skoro tak to pewnie pompka przy pedale ci puszcza...
    Albert Einstein

lukis
    Gość

Domyślnie

dzisiaj jeszcze raz cudowalismy z kolega - okazalo sie, ze stary brudny plyn znalazl sie miedzy pompka sprzegla a odpowietrznikiem wiec musial tam dotrzec z wysprzeglika poniewaz 4 dni temu wymieniony zostal caly plyn na nowy

przez otwor w obudowie skrzyni biegow bylo widac, ze wysprzeglik pracuje gdy tylko pedal zaczyna generowac opor

uklad na pewno nie jest zapowietrzony wiec chyba to musi byc pompka, ktora generuje ten luz na pedale sprzegla - czy to mozliwe, zeby pompka przepuszczala wewnatrz plyn zamiast go pompowac? wyciekow plynu nigdzie nie ma jednak...

zastanawiam sie czy samemu nie wymienic tej pompki zanim pojde w koszty i oddam auto do mechanika w celu rozkrecenia skrzyni biegow...