Witam
Wiem, ze temat wystepowal juz kilka razy na forum ale niestety nie znalazlem odpowiedzi i moich niecharakterystycznych objawow w innych watkach.
Jestem nowym posiadaczem alfy 156 2.0 jts, autko mi sie bardzo podoba ale niestety mam problem pedalem sprzegla i wysprzeglaniem.
Po zakupie auta pedal sprzegla byl twardy w calym zakresie ale w miare rozgrzewania sie auta pojawial sie taki efekt, ze lapal coraz nizej - momentami bylo ciezko wrzucic bieg. Wczoraj wymienilem plyn hamulcowy i od tego momentu jest przez caly czas tak samo zle - bez wzgledu na temperature pedal sprzegla lapie dopiero tuz przy podlodze i w praktyce nie wysprzegla calkowicie.
Nie ma zadnych wyciekow - plynu nie ubywa.
Z tego co przeczytalem to moze byc to zarowno wysprzeglik centralny jak i pompa przy pedal sprzegla. Czy jest jakas mozliwosci sprawdzenia czy wina na 100% nie lezy po stronie pompy?
Wydaje mi sie, ze mechanik, ktory wymienial plyn hamulcowy nie usunal jednak starego plynu z wysprzeglika bo chyba jedyna mozliwoscia usuniecia starego plynu jest jego odessanie. Czy to mozliwe, zeby stary zuzyty plyn hamulcowy dawal takie objawy?
Pozdrawiam