• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana katalizatora

• Autor wątku Autor wątku marcinxc24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinxc24

Guest
Witam
Wymieniłem dziś katalizator, stary troche pierdział i dzwonił.
Po wymianie jest o wiele lepiej, dodam że kupiłem uniwersalny który pasuje od 1.6 do 2.0 TS.
Problem jest w tym, że ostatni tłumik zrobił się o wiele głośniejszy, chodzi teraz jak jakiś WRC, wiecie co mam na myśli. Nie jestem fanem głośnego wydechu, w środku jest cicho ale na zawnątrz dość słychać:/
Nie ma żadnych nieszczelności w układzie a ostatni tłumik ma około pół roku, nie jest skorodowany ani nie ma dziur.
Wie ktoś może czemu się taki głośniejszy zrobił?

Odpowiedziałeś sobie na to pytanie pisząc, że masz katalizator uniwersalny. Niestety, ale tylko kompletnie fabryczny wydech zapewnia normalne tłumienie. Wszystkie zamienniki są moim zdaniem do bani.

Rozumiem, gdy był fabryczny katalizator ostatni tłumik nie był tak głośny.
Jak wymieniłem kat. to jest lepiej ale ostatni tłumik się podgłosnił nie wiem czemu...

Przecież nie wiesz, co "się podgłośniło". Cały wydech pracuje inaczej. O ile Ci to nie przeszkadza możesz olać. Ja mam podobny problem w TSie i póki co zlewam, bo auto jeździ tylko w mieście i hałas nie przeszkadza, ale jeśli zacznę nim znów jeździć dalej to kupię po prostu kompletny, oryginalny wydech. Wydatek niemały, ale skoro to chyba jedyna opcja...

Powiem tak, gdy był stary kat to hałasował pierdział i dzwonił, wiec kupiłem zamiennik, uniwersalny katalizator, troche dziwny bo jakby dwucześciowy, katalizator połączony jakby z tłumikiem. Po wymianie uciszyło się jeśli chodzi o okolice katalizatora, ale ostatni tłumik zaczął głośniej pracować, jakby był jakiś sportowy czy coś. W sumie w środku jest super cicho nawet przy większych prędkościach ale na zawnątrz to już troche lipa.
No kurde czemu tak się stało? Może teraz lepiej spaliny przepływają i ostatni już wyciszyć nie może?

Kupowałeś w necie??
Moze zamiast katalizatora dostałeś strumienicę??
A moze to kat do iinego silnika?

Tak kupiłem na ebay, to jest katalizator, mam kwity, fakture, i homologacje.
Katalizator jest uniwersalny dedykowany od silnika 1.6 do 2.0 TS.
Spasował itd, ale nie ma zbytnio dobrego efektu, kurde nadal słychać taki delikatne dzwonienie z okolicy kat. a do tego ostatni tłumik głośny się zrobił:/

- - - Updated - - -

kupiłem coś takiego
$T2eC16ZHJGwE9n)yUZlnBRLkCTbowQ~~60_58.JPG

W TS kat jest połączony ze środkowym tłumikiem i zamknięty w jednej puszce a na tym zdjęciu jakoś brakuje wg mnie tego srodkowego tłumika.
Czy przed zamontowaniem tego nowego kata zaglądałeś do niego do środka?? Widać było jakiś prześwit??

Na zdjęciu ta węższa część to jakby tłumik środkowy.
Zaglądałem do środka i jest prześwit, musi być bo to nowa część.
Zbytnio dobrego efektu nie przyniosła ta wymiana, nadal głośno, a tłumik końcowy jeszcze głośniejszy niż przed wymianą.

http://www.google.pl/search?q=budow...wb-6oDQAw&sqi=2&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=642

Na trzech pierwszych obrazkach widać jak działa kat. Cos mi się zdaje, ze kupiłeś zwykła strumienicę i to bez tłumika śrdodkowego dlatego jest głośniej niż było. W sumie pewnie nie tyle głośniej to bardziej warczy/mruczy.

Kat nie moze byc przelotowy bo inaczej nie spełni swojej funkcji. MA przepuszxczać spaliny ale nic przez niego nie zobaczysz

No kurde już sam nie wiem, czy coś było widać czy nie :/
W opisie pisze ze to katalizator uniwersalny, a te zwężenie to tłumik środkowy, nawet widać było że w środku jakaś siatka jest jeśli chodzi o kat, no i taka siatka na obudowie od wenatrz jeśli chodzi o ten tłumik środkowy.
Jeśli chodzi o oryginalny fabryczny katalizator to też ma lekki prześwit.

Wydaje mi się, że to co kupiłeś to zwykła strumienica, która tylko wyglądem przypomina katalizator. Sprzedający właśnie bardzo często piszą, że jest to katalizator uniwersalny licząc na to, że kupujący się na to nabierze przez swoją niewiedzę. Mój też się rozsypał i dzwoni. Niedawno zamówiłem nowy dedykowany firmy BOSAL, i w tej chwili oczekuję na niego :D. Poniżej przedstawiam Ci zdjęcia, które otrzymałem od firmy gdzie zamawiałem kata i zajmuje się układami wydechowymi. Możesz sobie porównać jak wygląda dedykowany i uniwersalny.
Dedykowany
Pokaż załącznik 99747
Uniwersalny
Pokaż załącznik 99748

Jak już będę miał ten katalizator u siebie to jeśli chcesz mogę porobić zdjęcia jak on dokładnie wygląda i czy faktycznie ma prześwit, bo wydaje mi się, że nie powinien mieć w tym sensie, że patrząc przez niego nie będzie widać światła na jego końcu. Ma mieć tylko przelot dla spalin, no chyba że się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Ostatnia edycja:
No nie pamiętam czy był prześwit czy nie, ale chyba był bardzo minimalny, napewno w środku była taka siatka identyczna jak w oryginalym kacie.
A ta węższa część czyli ten tłumik środkowy jakby wyglądał normalnie, nawet jeśli kupiłem strumienice to źle?
Chyba można z tym jeździć? skoro dedykowana do alfy. Wiem jedno nie było takiego prześwitu jak jaki jest w strumienicy bo oglądałem budowe strumienicy i tam jest normalny prześwit. U mmie na bank takiego nie ma, prześwit jest na takim samym poziomie jak w oryginalnym katalizatorze.

- - - Updated - - -

Na tym drugim zdjęciu które wstawiłeś czyli katalizator uniwersalny też był w sprzedaży, identyczny który kosztuje 70 euro. Ja zapłaciłem 118 euro żeby był gotowy do zamontowania, bez wspawywania czy cos i do tego od razu z tłumikiem środkowym. We wcześniejszym moim poście jest zdjęcie tego kata który kupiłem, na 90% jestem przekonany, że to kat a nie strumienica.

Mam pytanie, jak poznać że katalizator jest zapchany??? Spada przyspieszenie>? Jakieś obiawy można rozpoznać?

Spadek mocy auta, jesli zapchany nie odprowadza dobrze spalin, może być też minimalnie większe spalanie, to tego mogą dojść dziwęki z kata jak pierdzenie i dzwonienie. Moj kat nie filtrował dobrze spalin, śmierdziało poprostu spalinami na postoju, po wymianie wydaje mi się ze auto ma nieco więcej mocy.

Zgadza się, kupiłem to coś z pierwszego linku.
Skoro to nie jest katalizator to co?

Wkońcu kupiłem zwykły tłumik? strumienice? czy katalizator? Ten katalizator nie pierdzi, tylko ostatni tłumik, chyba dlatego, że teraz trafia do niego więcej spalin. A jakby jeszcze wspawał po tym katalizatorze jakiś mały tłumik środkowy?

Amortyzatory
Powrót