Jestem totalnym świeżakiem na forum, więc dopiero teraz zorientowałem się,że kolega GrzesiekK ma spore doświadczenie na polu przeróbek zwykła 156-gta

Zapoznałem się z historią niebieskiej alfy i chylę czoła dla umiejętności i zaparcia. Takie modyfikacje są niezwykle inspirujące. Przedstawię może zarys mojej Alfy, którą mam od około miesiąca. Pierwotnie była to 156-ka 99r. 2.0Ts, ale poprzedni właściciel wrzucił silnik ,sprzęgło od 147 3.2V6 Gta, hamulce Brembo także od 147gta , przekładka całego zawieszenie przód + tył także już od 156 Gta + zegary Gta i oryginalny wydech Gta 156. W sumie całkiem spory nakład pracy i kosztów. Układ kierowniczy został oryginalny ze zwykłej 156. Po pierwszym zachłyśnięciu się brzmieniem silnika, kulturą pracy silnika i modulacją hamulców nadeszła refleksja, że właśności jezdne hmm.. mogłbyby być lepsze

Na szybkich łukach auto prowadzi się bardzo dobrze i jest przywidywalne, ale na ciasnych zakrętach jest cholernie podsterowne i wyraźnie czuć, że buda się rozjeżdza. O dziwo poprzedni właściciel nie zamontował nawet górnej rozpórki, wiec buda pewnie straciła trochę na sztywności w miarę upływu lat. Auto sprawdzone przez doświadczonego blacharza i werdykt był, że na 100% nie miało historii wypadkowej. Jest myślę zatem nadzieja, że uda się zwiększyć trochę fun z jazdy.
Kluczowe pytanie. Jakie kroki należałoby poczynić w pierwszej kolejności. Zakup samej rozpórki górnej pewnie coś wniesie ,ale nie będzie to radykalna róznica?
Zatem rozpórka górna + dolna + dodatkowe stabilizatory na zawieszeniu ? Przednie sanki można jakoś wzmocnić w garażowych warunkach ? Nie mam aż takich ambicji,żeby jak kolega Grzesiek pomykać ochoczo na torze i stawać w szranki z Sti czy Evo,ale interesuje mnie delikatna poprawa własności jezdnych. No i czas na pytanie kluczowe. Nie mam smykałki i doświadczenia do takich zagadnień, więc chętnie zleciłbym komuś taką robotę. Jakieś namiary na dobrego fachowca z Dolnego Śląska( Wrocław). A może kolega Grzesiekk miałby chęć podjąć się takiego projektu ? ZA 10 tys. km wypada mi wymiana paska rozrzadu, więc możnaby to powiązać. Rozrząd podobno dobrze robią w AlfaTeam w Łodzi. Ktoś potwierdzi? Warto tam jechać? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie