Olej silnikowy

TriXter

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 20V 08'
Cześć, mam problem z olejem silnikowym, instrukcja zaleca do mojego silnika (1.9JTD 16V) 5w40 albo 10w40 i nie wiem ktory mam wlać. Auto osobiście sciągnałem z francji i nie ma żadnej karteczki pod maską ani na fakturach które był prowadzone do końca, jedynie co pisze na fakturze to "olej silnikowy" więc nie wiem co było lane i mam problem jaki olej i dodtakowo nie wiem z jakiej firmy brać olej, myślałem nad Castrol Edge.

Ja osobiście bym wymienił na 5w40 gdybym miał 16V, przykładowo Omen zmieniał na 5w40 lejąc wcześniej 10w40 i jest git (tylko nie wiem, czy robił przed tym jakąś płukankę silnika) ;) a wiadomo, 5w40 to lepszy olej niż 10w40. Co do firmy to jet dużyyy temat o olejach, znajdź czas i sobie doczytaj ;)

też własnie myślałem nad 5w40 ale mechanik mnie postraszyl ze Bella bierze olej to syntetyka łykać i to sporo więc was pytam. Mam na oku Castrola Edge 5w40 koszt od 120 do 140 zł i Selenia 5w40 150 zł mówię o 5l

Zdrowe jtd nie bierze oleju, co Ci ten mechanik opowiada. 5w40 się raczej najlepiej sprawdzi w naszym klimacie, sam taki leje do 8v tylko Millersa.
Poza tym jest już temat olejowy na forum.

Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

rozpisuję się z tego względu ze nie wiem co było lane wcześniej i pytam co wlać i o to sie rozchodzi. Więc mówicie ze 5w40 i nie powinno się nic dziać

latam na 5w40 i jest dobrze ,ale na Castrolu działał głosniej niż na Millersie (płukanka między zmianami oleju )

prawdopodobnie padnie na 5w40 tylko z jakiej firmy tego jeszcze nie wiem

Też jestem za 5W40 ja osobiście leje Petronasa , mój przebieg to 207000 i też nie wiedziałem co było wcześniej a tak jak piszą koledzy JTD nie bierze oleju

też własnie myślałem nad 5w40 ale mechanik mnie postraszyl ze Bella bierze olej
Najpierw zmień mechanika a potem olej na zgodny ze specyfikacją , wszystkie z jednej beczki leją:) jeździłem róznymi autami na Seleni lotosie mobilu GMie, BP Visco, Agipie Elfie i na każdym było Ok. A co do brania oleju przez Jtd to na 50 tyś przebiegu dolałem 200 - 300 ml.

Amortyzatory
Powrót