Wysoka temperatura 2.4 JTD

jbkobziak

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue
Witam. Mam problem za Alfą. Wczoraj wydażyła się dziwna rzecz. Jadąc sobie spokojnie 120 KM/h zauważyłem, że temperatura zaczyna gwałtownie rosnąć. Podskoczyło aż do lampki czerwonej. Poczekałem, aż wentylatory zbiją temp. trwało to około 10 minut. Mówię termostat. Wymieniłem termostat na inny ( używany zacięty w pozycji pełnego otwarcia) mówię, lepiej żeby nie dogrzewał niż przegrzewał. Wsiadam w samochód. Jadę 6 KM temperatura wskakuje znowu na 115 C ( komputer). Działa drugi bieg wentylatora, w zbiorniczku płynu ponad maks. Wąż przy termostacie gorący, dolny od chłodnicy zimny. Nie ma ogrzewania w kabinie, leci tylko zimne powietrze. Co to może być? UPG ? Drugi termostat? Pompa wody? Płyn w zbiorniczku się gotuje i przelewa, ale nie leci dolnym wężem do chłodnicy.

Skoro założyłeś zawsze otwarty termostat to wygląda jakby się gdzieś duży obieg przytkał.

Skoro płyn się gotuje w zbiorniczku to bardzo prawdopodobna UPG, albo najzwyczajniej pompa wody stanęła i nie ma obiegu - wymieniałes z rozrządem?

Sprawdz wąż z przelewu do zbiorniczka ( ten który wchodzi obok korka wlewu ) . Powinno na zapalonym silniku lać wodą . Jak nie leje to masz odpowiedz . Przy okazji sprawdz stan chłodnicy bo jak widze do Alf montowali chyba z kartonu ,że po 10 latach lamelki wypadają same i auto też się nie schładza .

A mnie się wydaje że skoro dolny wąż jest zimny to jest nawalona pompa wody.

Umówione z Pablem na rozrząd. Prawie na pewno pompa. Po olej nie przybył, płyn nie pachnie spalinami i nie ubywa go. Rozrząd jakieś 60 tys temu oczywiście razem z pompa. Również u Pawła. Widocznie wadliwa była. Powiem w piątek.

Amortyzatory
Powrót