• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Wibracje -Drgania

• Autor wątku Autor wątku arczimi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczimi

Guest
Siedziałem sobie przed domem w aucie i postanowiłem posłuchać mruczenia silnika. O zgrozo... Zauważyłem,że w zakresie obrotów 1000-1200 silnik przenosi drgania na pojazd. Czuję je przez fotel. Na biegu jałowym nie ma tego zjawiska. Dodaję ,ze wymieniłem koło dwumasowe wiec dwumasa nie ma tu nic do rzeczy.

pisze jak byk w moim profilu,że diesel..... :twisted:
A dlaczego poduchy???????

czytać umiem :mrgreen:
ale to taka ironia, bo diesle zawsze maja duże drgania

arczimi napisał:

Slejerkowi chodziło o poduszki pod silnikiem :D :D Jak są bardzo stare to już tak nie tłumią a są po to, żebyś właśnie nie czuł wibracji na wyższych obrotach silnika

slimak napisał:
arczimi napisał:

Slejerkowi chodziło o poduszki pod silnikiem :D :D Jak są bardzo stare to już tak nie tłumią a są po to, żebyś właśnie nie czuł wibracji na wyższych obrotach silnika

Tylko ,ze 1000-1200 to chyba nie są wysokie obroty?

arczimi napisał:
Tylko ,ze 1000-1200 to chyba nie są wysokie obroty?

Pewnie, że to nie są wysokie obroty ale jak masz zużyte poduszki to nawet przy 900rmp będziesz czuł wibracje. A czy te wibracje są odczuwalne tylko w tym przedziale obrotów czy przy wyższych też?

tylko w przedziale który podałem . Potem auto przcuje normalnie.. oczywiście jak na diesla.

tylko w przedziale który podałem . Potem auto przcuje normalnie.. oczywiście jak na diesla.

Mam maly problem bo moja alfa przy predkosci 110-120 dostaje duzych drgan myslalem ze to opony i poszlem je wywazyc ale nie pomoglo. CO moze byc skutkien tego zachowania?

Jeszcze jedno.. Do tych wibracji i drgań. Ostatnio zauważyłem,ze przy delikatnym puszczaniu sprzegła na pierwszym biegu (tylko) szarpie autem. Bardziej wibruje? Coś w tym stylu w każdym bądź razie. Dodaje,ze odpada koło dwumasowe bo wymieniłem na NOWE 2000 km temu.

sprawdz przegub wewnetrzny jeden lub drugi znajduje sie przy silniku i czesto jest to mylace i szuka sie przyczyny w silniku ale to tylko jezeli drgania wystepuja podczas jazdy jezeli na biegu jalowym to nie.
wspomniane zostaly poduszki, powinienes to sprawdzic przed.
pozdro

robert domanski napisał:
sprawdz przegub wewnetrzny jeden lub drugi znajduje sie przy silniku i czesto jest to mylace i szuka sie przyczyny w silniku ale to tylko jezeli drgania wystepuja podczas jazdy jezeli na biegu jalowym to nie.
pozdro

Pytanie ,jak sprawdzic poduszki?

robert domanski napisał:
pozdro

Pytanie ,jak sprawdzic poduszki?

poduszki mozna sprawdzic najlepiej w warsztacie. znajomy niby sprawdza poduszki ruszajac silnikiem za pomoca jakiejs 'brechy' i jak stuka to poduchy walniete ale dla mnie to nie jast miarodajne badanie poduszek, ale szczerze mowiac to nie wiem jak sie je sprawdza w serwisie
ale objawy poduszek to drgania podczas ruszania , chamowania silnikiem lub podczas gaszenia silnika lub odpalania

arczimi napisał:
Ostatnio zauważyłem,ze przy delikatnym puszczaniu sprzegła na pierwszym biegu (tylko) szarpie autem. Bardziej wibruje?

W mojej z silnikiem 2,5 sprzęgło w taki sposób dawało znać o konieczności wymiany, a w szwagrowej z silnikiem 2,4 JTD którą dzisiaj odebrałem od mechanika również problem znikł po wymianie sprzęgła , a początkowo obstawialiśmy koło dwumasowe. Objaw identyczny w obydwóch przypadkach szarpanie i wibracje przy ruszaniu.

Superjahu007 napisał:
arczimi napisał:
Ostatnio zauważyłem,ze przy delikatnym puszczaniu sprzegła na pierwszym biegu (tylko) szarpie autem. Bardziej wibruje?

W mojej z silnikiem 2,5 sprzęgło w taki sposób dawało znać o konieczności wymiany, a w szwagrowej z silnikiem 2,4 JTD którą dzisiaj odebrałem od mechanika również problem znikł po wymianie sprzęgła , a początkowo obstawialiśmy koło dwumasowe. Objaw identyczny w obydwóch przypadkach szarpanie i wibracje przy ruszaniu.

Sprzęgło KOMPLETNE wymienione razem z kołem dwumasowym 1500 km temu.

Amortyzatory
Powrót