Problem ze zmienna geometria turbiny Alfa 156 2.4 JTD 136km

aarti7

Nowy
Auto
159 1.9jtdm 136km
Witam 3tyg temu kupiłem alfe 2.4JTD 136km 1999r przy kupnie wszystko wygladało fajnie auto dobrze przyspieszało ale to dlatego ze przesiadłem sie ze słabszego kilka dni temu przejechałem sie taka sama alfa i w porownaniu do mojej to dopiero była jazda.Poczytałem troche na forum i znalazłem przyczyne zatarta zmienna geometrie wiec oczywiscie wyjąłem turbine rozebrałem wyczysciłem i wszystko ładnie chodziło małym paluszkiem,wiec wszystko złozyłem odpalam auto a tu nic siłownik po przegazowaniu nie chodzi moze tylko drgnie 1mm ale przy bardzo duzych obrotach.Zmienna geometria jest u mnie sterowana cisnieniem z turbiny po zdjeciu wezyka i podłaczeniu kompresora na gruszke wszystko ładnie chodzi.
I w zwiazku z tym mam pytanie czy przyczyna tej awari moze byc zle ustawiona sztanga gruszki ,czy moze sama gruszka chociaz ona wyglada na nowa chłopak od ktorego kupiłem auto twierdził ze turbine regenerował 1rok temu i faktycznie ładnie wyglada bez zadnych luzów,dolot wporzadku.
Prosze o jakies rady np.jak powinna byc ustawiona ta sztanga.

a odkręcałeś w ogóle sztangę od gruszki czy tylko wypiąłeś z zabezpieczenia?
Jeśli zdjąłeś z zabezpieczenia to nie ma po co kręcić sztangą bo przedtem chodziło ładnie.
Wężyk szczelny, niczego nie zapchałeś?

Zdaje się że w wersji 136km sztanga przy przegazówce się nie ruszy dopiero podczas jazdy.

Ja tylko zdjąłem z zabezpieczenia,ale popszedni własciciel sam montował sobie ta turbine po regeneracji wiec mogł cos pokrecic.Wezyk jest ok.Chyba ze faktycznie jest tak jak kolega rafał0717 napisał ze sztanga rusza sie tylko podczas jazdy pod obciazeniem.Jednak moja alfa jest duzo słabsza od tej ktora jezdziłem.Dopiero zamowiłem kabelek do diagnostyki wiec jak tylko przyjdzie to ja podłacze moze tam pokaze co sie dzieje z autem podczas jazdy.

Amortyzatory
Powrót