Czy do wymiany tego łożyska trzeba wyjmować całą skrzynię biegów czy wystarczy tylko przy samym układzie roznicowym sam tył odkręcić ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Czy do wymiany tego łożyska trzeba wyjmować całą skrzynię biegów czy wystarczy tylko przy samym układzie roznicowym sam tył odkręcić ?
Ma ktoś wiedzę jak z wymianą skrzyni z 5b na 6b ?
![]()
Czy jak od kręcę układ ruznicowy w miejscu zaznaczonym na niebiesko to wymienię te łożysko pół osi ?
Na co później składać , idzie tam jakaś specjalna pasta czy zwykła ószczelka ?
No i jaki olej idzie do takiej skrzyni ?
Muszę za to się wziąć bo mam wrażenie że coraz bardziej mi lata ta pół oś
I jeszcze jedno, czy z 2.4 ze skrzyni ten układ ruznicowy by się nadal ? Bo mam u sąsiada
Tak na szybko, bo masę bzdur widzę:
- półoś lewa nie chodzi w żadnym łożysku !!!,
- pod dekielkiem wymienia się simmering półosi,
- latająca/luźna półoś = wyrobiony dyfer = wymiana na używkę mniej wybitą lub regeneracja swojego (robiłem u siebie pół roku temu domowym sposobem, bo wymiana na inną używkę gówno dała, i śmiga lepiej niż fabryka - i nie, nie opiszę tego na forum),
- dyfer z innej, takiej samej skrzyni, może podejść a może i nie - były 2 typy, prawie identyczne, różniące się ilością 3 zębów na kole głównym dyfra.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
W serwisie powiedziano mi że z lewej i z prawej idzie takie samo łożysko , więc już nie wiem co tam jest , ale ponoć jest łożysko i pod simmeringiem da się wymienić jedną część łożyska a drugą trzeba wyjąć od środka
W innym temacie pisałem że jest łożysko stożkowe, które fabrycznie ma luz (nie wiem ile trzeba poczytać). Wyjmiesz cały mechanizm różnicowy to wtedy sprawdzisz czy masz lożysko zużyte czy satelity.
Wysłane z mojego SM-A500FU
No dokładnie wyjmę to się okaże tylko czy wystarczy rozebranie w tym miejscu zaznaczonym ww zdjęciu ?
Pisałem przecież, że nie. Trzeba cały wyciągnąć.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Pisałeś że to co na czerwone to nie da rady a mi chodzi czy jak rozbiorę w tym miejscu na niebiesko to obejdzie się bez wyciągania skrzyni