• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] opony 215/55 R17 - za duże :( - dystanse?

• Autor wątku Autor wątku falltom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

falltom

Guest
Witam po raz pierwszy i potrzebuję małej pomocy : )

Zakupiłem oponki letnie do mojej 156 2.0JTS '04 przez pomyłkę za duże.
Jeździłem na zimowych 215/50 felga 17 fabryczna.

Mowa tutaj o Pirelli P7 215/55 R17. Wulkanizator powiedział, że będzie obcierać o amor.
W związku z tym rozważam zakup dystansów, bo gumy kupiłem bardzo okazyjnie i są w rewelacyjnym stanie.

Czy Waszym zdaniem dystans 15mm będzie odpowiedni ? i czy spowoduje to, że nie bedzie obcierać?

Dzięki.

Czy ja wiem, czy będzie obcierać? Raczej nie będzie. Powinno być do 215 profil 45 albo 40 w zasadzie. Ale żeby od razu ocierało- nie wydaje mi się. Zawieszenie masz seryjne?
Ja na zawieszeniu obniżanym wsadziłem do tyłu 235/45/17 i nic nie tarło. Zakładałeś już te opony na auto? Jeżeli nie, to załóż i zobacz.

Mnie przy tym nie było, bo wstawiłem do warsztatu i faktycznie wulkanizator sprawdzał. Tj. założył nową gumę na tył jak samochód wisiał i stwierdził, że jak się go opuści będzie obcierał o amor. Czy faktycznie go opuścił nie wiem... Mam ochotę jechać do innego i sprawdzić ale już zamówiłem dystanse, bo mi tak znajomy polecił. I sam nie wiem czy mam bulić za komplet te 300 pln.

Problemem nie jest szerokość opony, a jej wysokość. Ja mam 225/45/17 i faktycznie z tyłu jest już baaardzo ciasno - do amortyzatora jeszcze jest dużo miejsca (w "bok"), ale do podstawy sprężyny, która jest wokół amora, mam chyba mniej niż centymetr - małego palca nie wcisnę. Nie wiem czy dystans pomoże, po prostu opona jest za wysoka i najpewniej nie miniesz tej podstawy. Z przodu pewnie jeszcze by podeszły, ale tył nie bardzo. Dystanse to też średni pomysł - u nas, w lublinie, policja miała je w 159. Na dołach rwały się śruby od kół :p No i zawieszenie dostaje jednak minimalnie bardziej. Oponki fajne, ale raczej do czegoś pokroju Crosswagon, albo SUV'a.

Daruj sobie te opony. Z przodu na 95% będą tarły o nadkola przy skręcie, a z tyłu całkiem prawdopodobnie będą dobijać o nadkola.

Czy ja wiem, czy będzie obcierać? Raczej nie będzie. Powinno być do 215 profil 45 albo 40 w zasadzie. Ale żeby od razu ocierało- nie wydaje mi się. Zawieszenie masz seryjne?
Ja na zawieszeniu obniżanym wsadziłem do tyłu 235/45/17 i nic nie tarło. Zakładałeś już te opony na auto? Jeżeli nie, to załóż i zobacz.

Twoje koło i tak miało średnicę mniejszą o 25mm od tych podanych przez autora wątku. Problemem jest właśnie sama podstawa sprężyny, a przy tak wysokim profilu nie dziwne, że opona tam się nie mieści.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót