Prawidłowe spalanie AR 156 2.4 JTD

kamko25

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r
witam
W mojej alfie 156SW92.4 JTD 150 PS) komputer pokazuje spalanie na pozimie 9,2.Zrobiłej juz ponad 1000 km i cały czas jest podobne.Czy nie jest to zby dużo.Jak patrzę na spalanie chwilowe to pokazuje maź do 8 l więc skąd te 9

nie sugeruj sie kompem on przeklamuje. Sprawdz lejac pod korek, przejedz jakies 100,200km i znowu nalej pod korek, najlepiej na tej samej stacji i dystrybutorze i Ci wyjdzie spalanie

Czyli auto spala 8 l ON na 100km - to chyba normalny wynikczy powinno palić mniej???

Czyli auto spala 8 l ON na 100km - to chyba normalny wynikczy powinno palić mniej???

Jak w mieście to wynik jak najbardziej prawidłowy

Ja mam alfe 166 ale tez mam silnik 2,4 JTD i spalanie w miescie a jezdze bardzo dynamicznie i mu wciskam to wychodzi zawsze 9,5 kiedys chcialem sprawdzic ile spali najmniej w miescie i jeździłem bardzo delikatnie bez szybkiego przyspieszania i czesto dawalem na luz to potrafilem zejsc tak 7,2 - 7,5. Na trasie przy spokojnej jezdzie to jakies 6,3. Jak jezdze na trasie jak pojeba.....non stop wyprzedzanie i 160 na blacie to wychdzi jakies 7,7 - 8 to juz max

nigdy nie udało mi się średnio przekroczyć 7,8l/100km, czy miasto czy trasa przy nawet 200 km/h, a nie oszczędzam. Chwiliwo nie wiem ile pali bo kompa nie mam.

U mnie spalanie w mieście około 7 - 7.5, a w trasie w granicy 6 literków , a przepisowo nie jeżdżę.

oj sorki mialo byc zdjecie komputera pokladowego ale cos nieweszlo, wiec mowie ze u mnie spalanie jest 6,7 w cyklu mieszanym , trasa miasto i jestem z tego bardzo zadowolony.
pozdrawiam

U mnie średnia głównie po mieście (Poznań) 9,1 l. A ostatnio jak przyziębiło ciężko mi jest zejść poniżej 10 l w mieście.

Ja mam alfe 166 ale tez mam silnik 2,4 JTD i spalanie w miescie a jezdze bardzo dynamicznie i mu wciskam to wychodzi zawsze 9,5 kiedys chcialem sprawdzic ile spali najmniej w miescie i jeździłem bardzo delikatnie bez szybkiego przyspieszania i czesto dawalem na luz to potrafilem zejsc tak 7,2 - 7,5. Na trasie przy spokojnej jezdzie to jakies 6,3. Jak jezdze na trasie jak pojeba.....non stop wyprzedzanie i 160 na blacie to wychdzi jakies 7,7 - 8 to juz max

mi 156 2,4 140HP pali bardzo podobnie, z tym że te 9,5 po mieście to już na prawdę ekstremalnie wysoki wynik, ale zdarzyło mi się kiedyś :)
na trasie wychodzi identycznie da się zbliżyć do 6 ale mi bardziej pod 8 podchodzi ale mam ciężką nogę i po autostradach jeżdżę sporo a jak się jedzie autostradą średnio pomiędzy 160 a 200 to niestety wskazówka w oczach spada tym bardziej, że skrzynia ma tylko 5 biegów i baaaardzo brakuje 6

Amortyzatory
Powrót