klimatyzacja sama się włącza

daniel2.0

Nowy
Auto
AR 156 2.0TS LPG
Witam. Od kilku dni mam problem z klimatyzacją, pomimo tego że jest wyłączona (nie świeci się śnieżynka) sprężarka włącza się na chwile i zaraz się wyłącza bez zaświecania kontrolki, jak jadę na włączonej klimie i ją wyłączę tak i tak za chwile się załącza sprężarka, nawet jak nawiew jest na zero i temp. na max to i tak się załącza. Zaczęło się tak dziać po tym jak FESem wykonałem dostępne testy między innymi test załączania sprężarki.

Co do przyczyn to chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. A silnik pracował kiedy robiłeś ten test, czy kluczyk był w pozycji MAR?>

w pozycji MAR
Tak przypuszczałem że się samo nie zepsuło ;), jak to teraz naprawić ?

Mogło się prawdopodobnie sprzęgiełko uwalic podczas tego testu ale ja Ci już na to pytanie nie odpowiem. Najlepiej podjechac do jakiegoś serwisu od klimy.

A nie prędzej sterownik klimy by siadł, sprzęgło żeby się załączyć potrzebuje prądu, a ten dostaje z przekaźnika który z kolei dostaje sygnał ze sterownika.
Dziś jeszcze posprawdzałem i załącza się nawet bez podpiętego presostatu. Gdy na chwile wyciągnę przekaźnik od sprężarki to po odpaleniu wszystko jest ok. dopiero jak włączę i wyłącz klimę znowu zaczynają się jaja. A nie prędzej sterownik klimy by siadł, sprzęgło żeby się załączyć potrzebuje prądu, a ten dostaje z przekaźnika który z kolei dostaje sygnał ze sterownika.
Dziś jeszcze posprawdzałem i załącza się nawet bez podpiętego presostatu. Gdy na chwile wyciągnę przekaźnik od sprężarki to po odpaleniu wszystko jest ok. dopiero jak włączę i wyłącz klimę znowu zaczynają się jaja. Zamieniałem nawet przekaźniki miejscami, bez rezultatu.
Jednak to auto znowu w ch... mnie robi, po napisaniu posta poszedłem poskładać wszystko , odpalam i nic , wszystko w porządku, zobaczymy co przyniesie jutro.

Ostatnia edycja:
Witaj
Ja mam ten sam problem, klimatyzacja włączono pomimo nie zapalonej śnieżyniki. Sprawdzałem, pobudzony jest przekaźnik od sterowania sprzęgłem sprężarki. Gdy go wyjmę z podstawiki to sprężarka klimy przestaje pomopować, spada temperatura po wyskiej stronie. Przekaźnik jest ok, a na nóżce jest napięcie. Stawiam na sterownik układu klmiatyzacji, dziś zapoznam sie ze schematami. Wczoraj wykonałem testy z wyłączeniem klimatyzacji z trybu AUTO (autoamtycznie załączanie w przupadku różnicy pomiędzy temp zewnętrzną a nastawą w samchodzie). Ostatecznie zdjąłem klemę z akumulatora. Nie przyniosło to pożądanego efektu. Klimatyzacja nadal jest cały czas załączona bez względu na status śnieżynki w kabinie. Ze schematów wynika, że przekaźnik ten załączny jest przez ECU, a on otrzymuje sygnał od panela klimatyzacji. Pytanie: czy poprzez FES jest możliwa diagnostyka sterownika klimatyzacji ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót