• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Cos wyje podczas krecenia kierownica-pompa?

danloo23

Nowy
Auto
AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.
Witam!
Dzisiaj mialem do przejechania ponad 300 km,wrocilem do domu i parkujac autko na parkingu uslyszalem dziwne buczenie podczas krecenia kierownica,tzn. czym mocniej krece tym cos glosnie buczy!W czasie jazdy nic nie slysze tylko na postoju wiec wydaje mi sie ze to pompa wspomagania,oczywiscie sprawdzilem plyn i jest ok tylko wydaje mi sie ze lekko sie pieni,dodatkowo korek od wlewu jest caly mokry!Czy mam sie szykowac do wymiany pompy wspomagania?

Podjedź na jakiś kanał. Zwalcie pasek i pokręć pompą. Jeśli mocno siada, to będziesz czuł luzy/huczenie.

Może płyn jest stary i ma trochę wody w sobie więc nie jest taki jak nowy, może warto najpierw wymienić płyn na nowy i zobaczysz czy pomogło.

Tak wlasnie zrobie,sprobuje najpierew wymienic plyn i zobacze co sie bedzie dalej dzialo.A tak wogle to czy samemu dam rade to zrobic,czyli wymienic plyn?

Wysłane z mojego Nexus 4

tak bez zdejmowania żadnych przewodów to się chyba wysysa ze zbiorniczka ile się da dolewa nowego pojeździć trochę i po jakimś czasie znów powtórzyć, jeżeli nie masz żadnej wysysarki to kup jak największą strzykawkę

Jak pompa już wyje to uratować ją może tylko sumienna wymiana płynu.
Ja robiłem to tak (wskazany kanał, podnośnik):
- zdejmujesz osłonę dolną
- w prawej części komory we wnęce błotnika między kołem a zderzakiem jest 'chłodnica' płynu wspomagania (taka spirala)
- rozpinasz oba węże biegnące do niej
- pod jeden butelkę na płyn do drugiego podpinasz kompresor
- odkręcasz korek od zbiornika z płynem wspomagania, włączasz kompresor i na zgaszonym silniku kręcisz kierownicą w obie strony tak długo aż przestanie lecieć płyn,
- łączysz wszystkie węże, wlewasz płyn do zbiornika i na zgaszonym silniku kręcisz kierownicą aby go rozprowadzić po układzie uzupełniając co raz jak będzie ubywało,
- jak już nie będzie chciał dalej spływać uruchamiasz silnik obserwując poziom płynu (może od razu zostać wessany przez pompę), dolewasz i powoli kręcisz kierownicą aż przestanie go ubywać.

Amortyzatory
Powrót