156 z automatem

misiu7911

Nowy
Auto
156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling
Witam panowie,mam mozliwosc kupna 156 z 2003 roku z automatem,ale auto ma taki mankament ze jak jest upal to po zagrzaniu alfa potrafi stanac,chwile postoi ,ostygnie i jedzie dalej,jak sa upaly,czy to jakas powazna sprawa?moze ktos mial taki przypadek?

Kolego automat w 156 to ciężka sprawa. Nie wielu mechaników ASB w Polsce podejmuje się robienia cokolwiek w tej skrzyni (nawet wymiany oleju).

Podłączałeś pod kompa i odczytywałeś błędy sterownika? To podstawa.
Może być pierdoła typu szwankujący czujnik temp. oleju, a może być chłodniczka oleju, albo sterownik się przegrzewa. Bez konkretnych numerów błędów to takie wróżenie z fusów.
Może być tanio, albo bardzo drogo.

Selespeed to mina. Jak mozesz to sobie daruj. W 156 i tak ma sie co psuc, wiec nie dokladaj sobie do tego jeszcze kiepskiego automatu.

Tapatalk.

Ktoś z Poznania się ogłasza w usługach w sprawie selespeedów. Może do nich warto się zgłosić i podpytać.

Alfa ta jest do kupienia w naprawde dobrych pieniadzach,jak jest chlodniej smiga az milo,pelne wyposazenie itp,pomyslimy zobaczymy,dzieki za odpowiedzi,ale jak mialem kupic alfe tez wszyscy odradzali:)a mam juz trzecia:)

Nie napisałeś z jakim silnikiem, więc nie wiadomo do końca czy chodzi o Magneti Marelli Selespeed czy Aisin Q-System ;)
Tak czy inaczej trzeba znać dobrego magika w razie "W", albo być przygotowanym na ewentualną wymianę na manual :)

Ostatnia edycja:
2.0 TS z konca 2003 roku,po lifcie zewn i wewn,w skorach,tempomatach,przebieg 160k ,za 4k

kurcze to moze jts,a byly 2.0 jts?myslalem ze 1.9jts byly

zazwyczaj jest tak ze okazje nie istnieja, wiec lepiej podjedz i popytaj za ile ta usterke ktoś może usunąć zanim kupisz auto. zwróc tez uwagę na inne rzeczy bo cos mega dziwna ta cena...

1.9 JTS są w 159, w 156 były tylko 2.0JTS :)

BTW
Gdzieś widziałem że ktoś zamieniał Seelspeda na Manuala w 147'ce, z tego co pamiętam koszt był ok 4tyś zł, także można by się jeszcze na to zdecydować :P
Ale trzeba mieć dobrego mechanika do takiej operacji :D

Ostatnia edycja:
A zaglądałeś pod maskę w tym aucie? Bo jeśli tak to TS i JTS wyglądają inaczej.

2.0 TS

v8g0.jpg

2.0 JTS

8n31.jpg

Na pierwszy rzut oka widać różnicę ;)

automat mozesz zmienic na manual bez zadnych konsekwencji za 3 tysie..

w ukladzie po trzech latach uzytkowania ,naprawialem aku cisnienia i to wszystko..
bajki o selesie sa troszke przesadzone...po prostu trzeba dbac ;-}

Dokładnie tak. Najwięcej na Selespeeda krzyczą ci którzy go nie mają :) Ja osobiście bardzo sobie chwalę, kupiłem z uszkodzonym, regeneracja 600zł i lata jak trzeba, nie zamieniłbym go nigdy na manuala :)
Ale odnośnie tematu, to nie wiadomo w końcu z jaką skrzynią jest ta Alfa.

Kazdy kto ma selespeeda musi go zachwalac bo inaczej pozniej go nie sprzeda. Po sprzedazy opinie sie nagle zmieniaja na... Nigdy wiecej.

Tapatalk.

alfa z silnikiem 2.0 jts,jak jest upal auto nie jedzie bo skrzynia sie rozlancza czy cos takiego,chwile ostygnie i smiga dalej,w chlodne ,zimne dni niema takieo czegos

alfy tez sie psuja a jezdzicie nimi i sa och i ach ,a slyszeliscie napewno od znajomego znajomego ze sie psuja:)

Amortyzatory
Powrót