• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Jak wlać olej do skrzyni????

• Autor wątku Autor wątku starnaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

starnaw

Guest
Witam szukałem szukałem i nie znalazłem .... Jak w temacie gdzie i jak wlać olej do skrzyni biegów? Bo mam mały wyciek kurde.... i nie wiem cz z silnika cz na połączeniu skrzyni z silnikiem.... uszczelki pod głowića i cały komplet usczelek zmieniony a delikatny wyciek jest.... więc nie pozostało mi nic innego jak kontrolować olej w silniku i skrzyni... dzięki z góry i pzdr. a plamka zostaje przed miską olejową a kolektorem.... patrzyłem ale niczego sie nidopatrzyłem... Myślę też że jak miałem wlaniętą uszczelkę pod głowicą i lało sie jak z kranu to teraz pod wwpływem wysokiej temp resztki oleku który pozostał na elementach silnika poprostu ścieka.... no ale zobaczymy po kontroli olejów...... Dzięki i pozdrawiam .....

75W90 pełny syntetyk -może byc Mobil
Sorry nie doczytałem nie o to ci chodziło.

W skrzyni masz śrubę kontrolną tak w połowie wysokości skrzyni od przodu auta ,tamtędy wlewasz olej do skrzyni.

Co do wymiany oleju, czytałem gdzieś ze dobrze jest unieść przód auta do góry, wtedy dla bezpieczeństwa wchodzi więcej oleju, tak też robiłem u siebie.
Niestety operację muszę powtórzyć bo przy wyciąganiu silnika wylazła mi cała półoś :(

olej do skrzyni biegów wlewa się po wyjęciu bagnetu kontrolnego na skrzyni biegów - ja wpuszczałem tam odpowiedniej średnicy rurkę - zaopatrzyłem się takze w lejek mały kuchenny podwiesiłem całość na haczyku przy otwartej masce i grawitacyjnie przy plusowej temperaturze wlałem 2 l syntetyka i już.

olej do skrzyni biegów wlewa się po wyjęciu bagnetu kontrolnego na skrzyni biegów - ja wpuszczałem tam odpowiedniej średnicy rurkę - zaopatrzyłem się takze w lejek mały kuchenny podwiesiłem całość na haczyku przy otwartej masce i grawitacyjnie przy plusowej temperaturze wlałem 2 l syntetyka i już.

Kolega starnaw ma silnik TS, a do tych silników skrzynie nie mają żadnego bagnetu kontrolnego.
Tu olej wlewa sie po odkręceniu korka kontrolnego.

Dokładnie mi tez wymienili na motul gear 300 taka strzykawka w miejscu sprawdzenia stanu oleju bagnetem. Podobna strzykawkę używała moja mama w dzieciństwie do lakierowania ciast:)

A ja polecam Państwu do skrzyni Castrol SAF-XJ, nawet bemki są nim fabrycznie zalewane i jest on zalecany przez tą fabrykę.

Amortyzatory
Powrót